Hasta la vista, Marina!

Publisert

Nordisk institutts Marina Mundt gikk av med pensjon 1. februar. Pioneren innenfor datamaskinell språkbehandling ved UiB rekker et lite glass champagne med kollegene før hun vender snuten mot sitt nye hus i Spania. Etter 40 år bak skrivebordet kan hun endelig slenge på stranden – men hun vil fremdeles ha en liten kontorplass i HF-bygget.

I sin avskjedstale la instituttstyrer Johan Myking vekt på at tyskfødte Marina Mundt (65) fremdeles vil være faglig aktiv fra sin lille residens på Spanias østkyst, men da smilte den blide damen lurt med munnen full av gelékake. Så fort hun hadde fått svelget ned, svarte hun:

– Nei, nå har jeg jobbet her i 40 år, så nå har jeg fortjent friheten!
Hennes norske venner venter på henne utenfor Alicante, og sammen skal de feire kinesisk nyttår 11. februar. Heretter skal Mundts tilværelse stort sett fylles av kortspill, kunstreiser og gode romaner.

Det er imidlertid ett prosjekt hun ikke er helt ferdig med, så et par turer tilbake til Nordisk Insitutt vil det likevel bli den nærmest tiden. Marina Mundts lærebok «Dänisch in 30 Tagen», er solgt i over 30 000 eksemplarer, og nå skal den gis ut på nytt. Her gjenstår det en del arbeid på billedsiden.

– Det skal jeg gjøre ved UiB, for slikt arbeid kan ikke gjøres på fanget i sanden, ler Mundt.

Bakgrunnen for den danske læreboken er Mundts studietid i København, hvor hun blant annet tok kunsthistorie og nordistikk, før hun kom til Bergen som lektor i tysk språk og litteratur i 1963. Seks år etter ble Mundt tilsatt ved Nordisk institutt som førsteamanuensis. Fagområdet var norrøn filologi og hun har vært styrer for fotosamlingen av norrøne håndskrifter og norske middelalderdiplom ved instituttet.

Marina Mundt kan se tilbake på over førti forskningsarbeid, deriblant bøker på internasjonale forlag.

– I andre halvdel av 60-taller arbeidet Mundt med en forfatterbestemming av «Laxdøla saga» på grunnlag av vokabular og uttrykksmåter. Her benyttet hun seg av edb-metoder, og da avhandlingen «Sturla fiórdarson und die Laxdøla saga» ble publisert i 1969 ble den karakterisert som en frukt av pionertiden for datamaskinell språkbehandling ved Universitetet i Bergen, sier Johan Myking.

Marina Mundt har alltid likt å reise, og hun har blant annet fulgt nordboernes gamle reiseruter i øst. Etter besøk i Russland og Tyrkia laget hun en bok om hvordan orientalske bilder har hatt innvirkning på sagaene. Denne boken ble utgitt på prestisjetunge forlaget Peter Lang, Frankfurt am Main i 1993.

Powered by Labrador CMS