Guri lurte indianerne

Publisert

Guri Endresen Rosseland fra Norheimsund reddet svigersønnen og hans venn etter indianerangrep mot nybyggere i Minnesota i 1862.

I 1862 gjorde Sioux-indianerne opprør mot nybyggerne i Minnesota, etter flere tiårs utnyttelse og undertrykkelse. Da indianerne angrep nybyggergården til Guri Endresen Rosseland, klarte hun å gjemme seg. Men hun ble vitne til at både mannen Lars Rosseland og sønnene ble drept.

Etter angrepet flyktet Rosseland til svigersønnens gård. Da hun ankom gården hadde alle barna flyktet. Men svigersønnen og en amerikansk venn lå igjen hard skadd etter å ha prøvd å forsvare seg. Hun klarte å kjøre de skadde til nærmeste sted, hvor de fikk behandling og overlevde.

– Etter å ha reddet svigersønnen og hans venn, ble hun kalt ”heltinnen fra Minnesota” og ”heltinnen fra Kandiyohi County”, forteller historiker Karl Jakob Skarstein.

Svindlet indianerne
Sioux-Indianerne var presset ut av områdene sine av nybyggerne. De ble også lovet varer og penger over lengre tid, i bytte mot land.  Da lovnadene uteble gang på gang, rant begeret til slutt over. Indianerne gikk til angrep sensommeren 1862.

Angrepet som først var rettet direkte mot nybyggerne kom som en overraskelse. I likhet med mange nordmenn var Guri Endresen Rosseland, som bodde ved Norway Lake nær indianerens land, en av de aller første som ble angrepet.

– Norske nybyggere var blant de første som ble angrepet, fordi de våget seg lengre ut i periferien enn andre nybyggere. Typisk for nordmenn var at de bosatte seg på de mest isolerte plassene, i randsonen mot indianernes oppholdssted. sier Skarstein.

Nordmenn kjempet to kriger
Mange nordmenn deltok også militært i den påfølgende indianerkrigen som fulgte, samtidig som den amerikanske borgerkrigen herjet.

– Noen mener at indianerne slo til i denne perioden fordi nybyggerne og militæret var opptatt av borgerkrigen, forteller Skarstein.

Karl Jakob Skarstein som har skrevet bok om nordmenn i krig mot Sioux-indianerne, er en av flere foredragsholdere på UiBs fagleg-pedagogisk dag, fredag 6. februar.  Da kan du høre mer om nordmennenes møte med indianerne Nord-Amerika.

Guri lurte indianerne

Fakta/Fagleg-pedagogisk dag
Faglig-pedagogisk dag er en åpen fagdag ved Universitetet i Bergen, og er et ledd i universitetets etterutdanningstilbud. Lærere fra ungdomsskoler og videregående skoler på hele vestlandet deltar. De oppsøker læremiddelutstillingen og kan velge mellom en lang rekke forskjellige forelesningstilbud. Faglig-pedagogisk dag arrangeres årlig første fredag i februar.

Les programmet

Powered by Labrador CMS