OCD-temaet holder til ved Kronstad DPS. Nå har teamet fått pris for årets nyvinning av Psykologiforbundet. Foto: Haukeland universitetssykehus

Nyvinningspris til angstklinikk

Publisert

Professor Gerd Kvale og postdoktor Bjarne Hansen har fått pris for behandlingen de gir pasienter med tvangslidelser. Etter fire dager er de fleste pasientene friske.

– Dette er veldig gledelig og en flott anerkjennelse, sier professor Gerd Kvale.

Lørdag kveld var hun i Oslo sammen med Bjarne Hansen, som er postdok ved UiB og psykolog hos Helse Bergen. De mottok Psykologiforbundets pris for årets nyvinning.

Oppsøker det ubehagelige
Det hele begynte med at Kvale hadde rett til to års forskningstermin. Disse to årene fordeler hun på fire år i Helse Bergen. Sammen med Hansen har hun fra 2012 bygget opp en klinikk som tar imot pasienter med alvorlige angstlidelser.

– Pasientene som kommer, er henvist fra spesialisthelsetjenesten. De har altså en alvorlig angstlidelse. For de vi behandler, kommer angsten til uttrykk som en tvangslidelse, sier Kvale.

Hun sier at pasientene de møter har fått livet sterkt påvirket av angstlidelsen.

Det var psykologisk.no som først skrev om prisen. De har blant annet intervjuet legen Erik Olsen. Han har slitt med frykt for bakterier og smitteangst, og livet hans ble mer og mer preget av unngåelse og ekstreme vaskerutiner. Olsen testet både antidepressiver og samtaleterapi. Det fungerte ikke.

– På samme måte som for de fleste som lider av alvorlig angst, vet pasientene som kommer til oss som oftest hva som skal til for å bli kvitt angsten - nemlig å oppsøke det som gir ubehag. De mangler ikke innsikt, men trenger hjelp til å gjennomføre eksponeringene på en måte som gir endring og ikke bare ubehag, sier Kvale.

Helse Bergens OCD-team (OCD står for obsessive-compulsive disorder) gir tilbud om behandling over fire dager. To av dagene er full eksponering, der pasientene jobber med angsten.

Olsen forteller om hvordan han tok på alt fra tastatur til toaletter. Han måtte også håndhilse på uteliggere.

– Når vi nå får prisen for årets nyvinning, er det en direkte konsekvens av et svært fruktbart samarbeid mellom UiB og Helse Bergen. Sammen har de to institusjonene lagt til rette for utvikling av et sterkt fagmiljø, og jeg vil påstå at ingen av institusjonene hadde klart dette alene. Det er altså god grunn til å gratulere oss alle. OCD-teamet sin leveregel er «kunnskapsbasert klinikk + kvalitetsutvikling + forskning = sant», sier Kvale.

– Dette har helt klart vist seg å være en svært god oppskrift, legger hun til.

150 pasienter
Professoren har klokkertro på tettere samarbeid mellom UiB og helseforetaket. Hun mener at det er veien å gå for å få både god forskning og nye behandlingsformer.

Til psykologisk.no sier Kvale at det i starten var vanskelig å gå rundt og si at de trodde at pasientene kunne bli friske på noen få dager. Behandlingen ble derfor kalt en «for-behandling», og pasientene fikk en garanti om at dersom de ikke kom i mål med dette, skulle de få tilbud om mer tradisjonell behandling. Nå viser det seg at de fleste blir friske etter fire dager med behandling.

– Vi har publisert to behandlingsartikler allerede, og den første med seks måneders oppfølging viser at for omtrent tre fjerdedeler holder endringen seg seks måneder senere. Behandlingen gir også effekter på depresjon og på arbeidsstatus. Så langt har i overkant av 150 pasienter vært gjennom det intensive opplegget, sier Kvale.

For de som opplever tilbakefall, er OCD-teamet nå i gang med et Helse-Vest finansiert forskningsprosjekt med fokus på disse. Kvale sier det er håp om å få midler slik at de kan bygge studien ut til en landsdekkende multisenterstudie.

Audun Havnen, som vant Forsker Grand Prix i fjor, er også knyttet til OCD-teamet.

Skryt fra ministeren
– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger etter at vi fikk prisen, både fra pasienter, helseministeren og internasjonale toppforskere. Vi får høre at utdelingen var både gledelig og velfortjent, smiler Kvale.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til psykologisk.no at OCD-teamet i Bergen har gjort en fantastisk jobb med å etablere et tilbud til pasienter med alvorlige tvangslidelser.

– For bare noen år siden fantes det nesten ikke tilbud til denne pasientgruppen i Norge, selv om det i lengre tid har vært gode behandlingsformer i bruk for tvangslidelser. Det er utrolig kjekt å ha fulgt dette arbeidet siden 2009. Jeg glemmer aldri det møtet jeg hadde med pasienter og Bjarne Hansen på Stortinget. Det gjorde inntrykk, sier ministeren.

Hansen var med i TV3s program «Psyk forandring» da han var førsteamanuensis ved NTNU. Programmet fulgte åtte pasienter ved Østmarka behandlingssenter utenfor Trondheim.

Ønsker seg undervisningsklinikk
Psykologiforbundets pris er heder og ære. Kvale ønsker seg også mer penger slik at behandlingen kan komme flere til gode.

– Drømmen er at universitetet og helseforetaket skal gå sammen om å danne en undervisningsklinikk. Det står behandlere fra hele landet i kø som gjerne vil være om dette, sier hun.

De to siste semestrene har også psykologistudenter fått være med på klinikken for å se og lære.

– Hva skjer når du ikke har forskningstermin lenger?

– Klinikken blir, den. Jeg både underviser, veileder doktorgradskandidater og har høy publiseringsaktivitet mens jeg jobber her, sier Kvale.

Psykologiprofessor Gerd Kvale brukte forskningsterminen sin til å opprette en klinikk. Nå har hun fått pris. Arkivfoto: Paul Sigve Amundsen
Bjarne Hansen hadde erfaring fra Trondheim og NTNU da han kom til Bergen og startet klinikk sammen med Kvale. Han er nå postdok ved UiB og psykolog i Helse Bergen. Arkivfoto: Hilde Kristin Strand
Powered by Labrador CMS