Holger Ursin

Minneord for Holger Ursin:

Vår alles professor Holger Ursin har gått bort, og vi har mistet en markant, vital og fargerik fagperson og en lojal og omsorgsfull kollega. Holger Ursin var cand.med. fra Universitetet i Oslo 1958 og dr.med. fra samme universitet i 1965. Ursin var dosent i nevrofysiologi, Universitet i Bergen (UiB), 1967-1974 og tiltrådte som professor i fysiologisk psykologi ved UiB i 1974 – en stilling som han beholdt til 2004 da han gikk over i emeritus tilværelsen.

Ursin har stått for en imponerende faglig produksjon basert på aktiviteter som spenner fra dyrestudier av nevrale substrat for emosjoner til stress, forsvar, mestring, og helse hos både dyr og mennesker. Humanforskningen har særlig vært rettet mot kartlegging, forebygging og behandling av ryggplager og subjektive helseplager. Mestring av stress har også vært studert under ekstreme betingelser i forbindelse med romfart, dykking, polarekspedisjoner og i militæret. Dette bare for å nevne noe.

Denne faglige aktiviteten har resultert i ca. 500 artikler og rapporter, og mer enn10 bøker. Ursins faglige virksomhet bidro vesentlig til at Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved UiB fikk beste karakter i NFRs fagevaluering av forskning i 2003/4. En viktig faktor her var hans store internasjonale forskernettverk som ble bygd opp gjennom mange opphold som gjesteprofessor ved en rekke amerikanske universiteter, og med Stanford University som hovedbase. Ursin fikk i 2003 Meltzerfondets ærespris og ble i 2008 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Ursin har ikke bare viet seg til forskning. Som underviser har han inspirert og sjarmert flere generasjoner av psykologstudenter og legestudenter gjennom kunnskapsrike og engasjerende forelesninger. Han var også en av pionerene i oppbygningen av psykologstudiet ved UiB, hvor han vektla kunnskap i laboratorieforskning og dyremodeller. Ursin har også vært den naturlige innehaver av utallige verv som president, leder og styremedlem i ulike lokale, nasjonale og internasjonale komiteer, foreninger og forskningsnettverk. Listen av verv inkluderer også en periode som medlem av Det akademiske kollegiet ved UiB, hvor hans debattglede og kommentarer kom til sin fulle rett.

Det som særlig kjennetegner Ursin, er ikke bare alt han har prestert og oppnådd, men også måten det er blitt gjort på dvs. stilen. Det er få som har møtt Ursin, enten i faglige sammenhenger eller i selskapslivet, som har fått et nøytralt forhold til han. Ursin hadde markante synspunkter som ble fremført med et sjeldent velformulert og kraftfullt språk – og det ikke bare på norsk. Han har inspirert flere generasjoner med unge forskere innenfor ulike fagområder og med over 60 veiledede doktorgrader har Ursin gitt et enestående bidra til norsk forskerutdanning. Innenfor sitt eget og andre fagmiljøer har han alltid vært et naturlig faglig og personlig midtpunkt, en miljøskaper og pådriver med en spesiell evne til å formidle at seriøs faglig virksomhet faktisk kan være underholdende og morsomt. Denne blandingen av faglighet, humor og ikke minst sjarme, har også gjort Ursin til en attraktiv fagperson for media i mange ulike faglige og i mindre faglige sammenhenger.

Gitt Ursins omfattende og allsidige vitenskapelige produksjon, har han viet mye av sin tid og energi til faglig virksomhet. Likevel har familien med barn og barnebarn aldri blitt neglisjert – de har vært hans største engasjement, kanskje bortsett fra den årlige rypejakten i høstfjellet med faste jaktkamerater. Av andre lidenskaper kan nevnes nedlegging av egenfisket sik til rakfisk. Resultatet har vi møtt med skrekkblandet fryd på julefester der fisken ble frembydd med stor innlevelse og sjenerøsitet.

Som professor emeritus fortsatte Ursin mye som før med høyt aktivitetsnivå, mange gjøremål og som den selvfølgelige toastmaster eller festtaler ved ulike anledninger. Ursin hadde en lang og enestående akademisk karriere og fortsatte å inspirere kollegaer, stipendiater og studenter helt til det siste.

I takknemlighet for det han gjennom et langt liv har betydd for Universitetet i Bergen,

Instituttleder Helge Nordby Dekan Jarle Eid
Institutt for biologisk og medisinsk psykologi Det psykologiske fakultet

Powered by Labrador CMS