UiB-rektor Dag Rune Olsen (i midten) delte ut Meltzerpriser til f.v. Selina Våge, Hans Fredrik Marthinussen, Eystein Jansen og Adrian Drazic fredag kveld. Foto: Thor Brødreskift/UiB

Drysset Meltzerpriser over nye og gamle UiB-forskere

Selina Våge, Adrian Drazic, Hans Fredrik Marthinussen og Eystein Jansen får hundretusener av kroner for fremragende forskning og forskningsformidling.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror kanskje prisen har med samarbeidet mitt med andre forskere å gjøre. Jeg er både godt integrert i lokalmiljøet her på UiB, i tillegg til at jeg har knyttet meg til en del utenlandske kollegaer, forteller Selina Våge.

Vil utvikle teori for alle økosystem

Meltzerprisene

  • Meltzerfondet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter.
  • Utdeling skjer hvert år på Lauritz Meltzers fødselsdag 8. mars.
  • Rektor ved Universitetet i Bergen er styreleder og dekanene er styremedlemmer. Universitetsdirektøren er forretningsfører.
  • Det deles ut priser til yngre forskere, formidlingspris, og hvert femte år kan det deles det ut en ærespris.
  • Alle prisene skal gå til studenter eller ansatte ved Universitetet i Bergen.
  • Lauritz Meltzer (1861-1943) var en bergensk forretningsmann, som bidro til å opprette Universitetet i Bergen etter sin død. I 1939 testamenterte han penger til universitetet, men bare dersom det ble opprettet før ti år var gått. Vedtaket skjedde i 1946, og i 1948 var den offisielle åpningen.

Kilde: Meltzerfondet

Fredag kveld fikk hun Meltzerprisen for fremragende arbeid utført av yngre forskere, og mottar 150 000 kroner.

Våge forsker på økosystemer, og hvorfor naturen rundt oss ser ut som den gjør. Hun prøver å forstå hvordan sammenhengen er mellom økologiske prosesser, populasjoner og diversitet. Målet er å finne sammenhenger som gir oss spillereglene som kan gjøre at vi forstår ulike økosystem, enten de i vann, luft, eller på land.

— Min forskning er grunnforskning, uten noen direkte kobling til samfunnet. Men det som er spesielt er at jeg har et annet fokus på økologi, og prøver å utvikle en teoretisk forståelse for økosystemer, sier Våge.

Hun jobber med hav og plankton, men håper å kunne utvide teoriene til å omfatte andre økosystem. Våge fikk i fjor høst et Trond Mohn-stipend, og er nå i ferd med å etablere sin egen forskergruppe, med to stipendiater og en postdoktor.

Oppdaget enzym i menneskekroppen

Adrian Drazic er den andre av de yngre forskerne som får pris. Biokjemikeren jobber med enzym og proteiner i menneskeceller. Han har blant annet vært med på å oppdage et enzym som modifiserer det vanligste proteinet i menneskeceller, og som har en sentral rolle i oppbyggingen av celleskjellettet. Drazic jobber nå videre med denne oppdagelsen.

Pris til Norges fremste klimaforsker

Meltzerfondets ærespris er bare delt ut tre ganger før: I 1995 gikk den til Gunnar Skirbekk, i 2003 til Holger Ursin, og i 2008 fikk Kari Wærness og Bjarne Iversen prisen.

I år blir prisen tildelt klimaforsker Eystein Jansen, som har vært helt sentral i oppbyggingen og utviklingen av Bjerknessenteret. Jansen er en av verdens ledende forskere innen klima og paleoklima, altså klimaet under tidlige perioder av jordens historie.

Rektor Dag Rune Olsen overrakte klimaforsker Eystein Jansen Meltzers ærespris på 300.000 kroner. Foto: Thor Brødreskift/UiB

Jansen får prisen ikke minst for sin mangeårige innsats i FNs klimapanel (IPCC), der han har vært medforfatter for den fjerde og den femte hovedrapporten.

Æresprisen er på 300 000 kroner.

Formidlingspris til Marthinussen

UiBs for tiden mest synlige samfunnsdebattant, jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen, får Meltzers formidlingspris. Han ble i 2016 kåret til årets debattant av Bergens Tidende, og får skryt for å være både utfordrende, provoserende og overraskende. Han har blant annet tatt et kontroversielt liberaliseringsstandpunkt i rusdebatten, og opplyser allmenheten om at politiet ikke har lov til å gjennomføre tilfeldige narkorazziaer på videregående skoler.

Prisen for årets formidler er også på 150 000 kroner.

Powered by Labrador CMS