Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
En spennende bokgave gjør at Universitetsbibliotekets spesialsamlinger i år markerer «Black-history month», måneden der viktige personer og hendelser i afrikansk historie minnes.
Tidligere i år overtok Spesialsamlingenes manuskript- og librarsamling en sjelden bokgave etter samleren Harald Olav Engebretsen (1936-2017). På 60-tallet arbeidet Engebretsen i Afrika der han var ingeniør for det norske firmaet Norconsult som forberedte en større transportplan i Uganda: «Transportation Plan for the Kampala Area 1970-2000».
Den «afrikanske» delen av Engebretsen-samlingen og «Black-history-month» har inspirert Spesialsamlingene til å lage en utstilling med tittelen «Spesialsamlingene i Afrika». Foruten en rekke meget verdifulle bøker etterlot Engebretsen seg også bilder og gjenstander fra Afrika.
I tillegg presenterer de ulike faglige enhetene ved Spesialsamlingene materiale som er knyttet til relevante hendelser fra det afrikanske kontinentet.
Språksamlingane har valgt ut ord om afrikanske folk innsamlet i Norsk Ordboks seddelsamling. Skeivt arkiv viser materiale fra skeivt liv i Zimbabwe. Fra Billedsamlingen har vi presentert 1800-talls bilder fra Sør-Afrika og Egypt. Bildet av Hans Paludan Smith Schreuder (1817-1882) er av spesiell interesse, siden han har skrevet en grammatikkbok over zuluspråket, som selvfølgelig finnes på Universitetsbiblioteket og er utstilt her.
Utstillingen viser bøker fra Engebretsen-samlingen, men også andre interessante objekter fra hans dager i Afrika.
Dessuten har vi valgt ut eksempler av tre forskjellige manuskript-samlinger relatert til Afrika:
Kopi fra «Skildring af Guinea-Kysten» av Hans Christian Monrad som ble kopiert av selve W.F.K. Christie for nesten 200 år siden.
Enestående manuskriptkopier fra midten av 1800-tallet fra Darfur, Sudan, hentet fra Sean O’Faheys samling.
Her vises også et av mange manuskripter på swahili og arabisk som er forvaltet og forsket på av professor Anne Bang.
Utstillingen åpner fredag den 26. oktober, kl. 1400, og skal være tilgjengelig for publikum til 30. november. Seksjonsleder Bjørn Arvid Bagge fra UBs spesialsamlinger skal introdusere utstillingen, og professor ved Universitetet i Bergen, Anne Bang, vil snakke om «UiB og Afrika-historien».
Velkommen til «Spesialsamlingene i Afrika»!