Amerikansk litteraturpris til UiB-forsker

Publisert

Øyvind Vågnes bok om bildene fra John F. Kennedy-attentatet hedres og premieres på amerikanske prisutdelinger, fem tiår etter at presidenten ble myrdet.


I 2013 er det 50 år siden daværende president John F. Kennedy ble skutt og drept i sin kabriolet i Dallas, Texas. Siden den gang har konspirasjonsteoriene haglet. Nå høster en bok skrevet av postdoktor Øyvind Vågnes ved UiB om amatøropptakene heder og utmerkelser på amerikanske prisutdelinger.

Uhyggelig snutt
«Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture»
vant årets Peter C. Rollins Book Award, som hedrer bøker innenfor kulturstudier om sørvest-USA, og fikk hederlig omtale av prestisjetunge PROSE Awards, amerikanske utgiveres prisutdeling «for Professional and Scholarly Excellence».

– Dette er helt overveldene, sier Vågnes, hvis interesse for det unike filmmaterialet førte fram til en doktorgrad før «Zaprudered» i fjor ble bok.

Amatørfotograf Abraham Zapruder stod på rett sted til rett tid, og fikk bildene presseoppbudet ikke klarte fange. I hans filmsnutt kan man i uhyggelig detalj se skuddet treffe presidentens hode.

– Man får etterhvert et distansert forhold til bildene, men jeg har snakket med amerikanere som husker hendelsen godt og blir veldig berørt av å snakke om det. I kulturhistorien har filmen blitt et mytisk ikon, sier Vågnes.

Ny mening
Zapruder selv så klart kraften i bildene han hadde skutt. Han forvaltet opptakene som en forretningsmann, men fryktet at filmen skulle bli misbrukt.

– Han hadde mareritt om at filmen ble vist fram i kinosaler på Times Square, sier Vågnes.

Filmen ble riktignok ikke vist offentlig utenfor rettsalen før 12 år etter attentatet. Men i dag er den overalt, fra kunstinstallasjoner til en hel episode av Seinfeld konstruert rundt en parodi av opptaket. Bildene blir framvist og sitert i stadig nye kontekster, og river seg løs fra mediet de ble til i, hevder Vågnes.

– Filmen har satt avtrykk i så mange deler av kulturen, og i ulike meningsplan i kjølevannet av den. Den eksisterer både som ikon, bevismateriale og som verktøy for å bevise konspirasjonsteorier. Det er også interessant å sette Zapruders film, fra en tid da bærbart opptaksutstyr var noe nytt, opp mot dagens tilfeldige dokumentarister i den arabiske vår eller under 9/11.

Powered by Labrador CMS