Studentene har vedtatt et prinsipp-program på 86 punkt. Noe av dette blir i neste omgang et arbeidsprogram. Foto: Silje Katrine Robinson

UiB-studentene vil ikke ha honours-program

Gjerne et eget opplegg for flinke studenter, men ikke et eget studieprogram slik Universitetet i Oslo har. Det er et av punktene i Studentparlamentets ferske prinsipp-program.

Publisert Sist oppdatert

— Vi er mot en honours-ordning slik Universitetet i Oslo har, men åpen for andre modeller.

Det sier Studentparlamentets leder Andreas Trohjell.

Mandag hadde studentenes folkevalgte organ høstens første møte. Der vedtok de prinsipp-programmet, som deretter skal munne ut i et arbeidsprogram. Dette viser hva studentene vurderer som de viktigste sakene det kommende året.

Tilbud til de eksepsjonelle

Rundt studiestart har debatten om honours-program rast, både i Khronos spalter og i sosiale media. Universitetet i Oslo tilbyr et eget program til særlig motiverte studenter. Studiet er tverrfaglig, med fordypning i filosofi eller realfag.

Når vi sier nei til en ordning som UiO har, er det begrunnet med finansiering. Dette programmet tar midler fra andre studieprogram.

Andreas Trohjell

Forslaget Studentparlamentet skulle stemme over, var at det ikke skal innføres et slikt program ved UiB. Mindretallet var uenig i dette. Men forslaget som ble vedtatt, er en slags blanding. Det heter at «det skal ikke innføres Honours-program ved Universitetet i Bergen, men universitetet skal initiere og opprettholde incentiver for universitetets studenter som viser eksepsjonell akademisk kapasitet og engasjement i studentmiljøet».

— Når vi sier nei til en ordning som UiO har, er det begrunnet med finansiering. Dette programmet tar midler fra andre studieprogram. Vi ønsker også å ha en ordning for de studentene som allerede er her, ikke noe man kan søke på når man kommer rett fra videregående skole, sier Trohjell.

Hele prinsipp-programmet kan du lese her.

Andreas Trohjell, Sandra Amalie Lid Krumsvik, Tori Heitman Jørgensen og Morten Stene (stående) utgjør Studentparlamentets utøvende organ; arbeidsutvalget. Bak universitetstyrerepresentantene Gard Aasmund SKulstad Johanson og Lisa Carlsen. Foto: Hilde Kristin Strand

Vil halvere tallet på flyreiser

Blant de andre sakene studentene mener er viktige, er åpningstider på biblioteket, billigere pensumlitteratur, unisextoaletter og bot for forsinket sensur. Det siste ble nedstemt med knappest mulig margin i universitetsstyret i vår – mot studentenes stemmer.

Studentene mener også at UiBs ansatte skal halvere sine flyreiser innen 2025. Klima og flyreiser er noe som har vært – og kommer til å bli – debattert i styret.

— Hvordan kan man kutte så mye?

— Noen flyreiser er nødvendige. Men vi tenker særlig på alle reisene til Oslo. Det som er viktig, er at det ikke blir slik at de andre universitetene fysisk reiser dit, mens UiB er med digitalt. Vi skjønner at UiB også reiser når de andre gjør det, mange beslutninger blir i realiteten fattet i pausene, sier Trohjell.

— Tenker du på hvor mye du selv flyr?

— Ja, jeg tar nattog hvis jeg kan. Men for studentene er både pris og tidsforbruk viktig, sier Trohjell.

Studentparlamentet er sett sammen av representanter fra ulike lister, og i tillegg har fakultene hver sin representant. Det var så vidt alle fikk plass da parlamentet var samlet til møte i Realfagbygget mandag. Foto: Hilde Kristin Strand

Trenger forankring

Prinsipp-programmet favner bredt.

— Vi må ha en politikk i bunn for å kunne gå til styrerepresentantene og si hva studentene mener om en sak, og jeg som leder trenger en forankring for å kunne uttale meg i media. Dersom jeg uttaler meg om noe som ikke er forankret i et prinsipp-program, kan parlamentet i prinsippet kaste meg, sier Trohjell.

Powered by Labrador CMS