Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
I Finland går mange doktorgradsstudenter rett ut i ledighet etter at de har disputert. Derfor søker Ville Kasurinen nå på stillinger i Norge og Sverige.
Doktorgradsstudent Ville Kasurinen dro i fjor sommer tilbake til Helsinki etter å ha vært to år ved NTNU. Nå forbereder han seg nok en gang på å ta med familien til utlandet - for å få seg jobb. Dette skriver Universitetsavisa.
– Akkurat nå virker det ikke som det er mulig for meg å få finansiert ei postdoktorstilling i Finland. Som så mange andre, søker jeg derfor jobber i utlandet, sier han til UA.
Kasurinen disputerer ved Helsinki universitet i april. Han har søkt på fire jobber i Sverige og vil også søke på en i Bergen.
– Jeg flytter heller til Norge eller Sverige enn å bli arbeidsledig i Finland, slår han fast.
– Det er helt utrolig at det er høyere utdanning som må ta den største delen av innsparingene.
Utdanner seg til arbeidsledighet
Hjerneflukt er én av konsekvensene av de omfattende oppsigelsene og kuttene som nå rammer de finske universitetene. Akademikere mister troen på ei framtid i hjemlandet og søker lykken i andre land.
Stadig flere personer med doktorgrad er uten jobb, ifølge den finske rikskringkasteren Yle. I fjor økte arbeidsledigheten i denne gruppa med 19 prosent sammenlignet med året før.
Ved Helsinki universitet skal 1 200 stillinger bort. Det utgjør mer enn ti prosent av de ansatte. Det går hardest utover de administrativt ansatte, men de vitenskapelig ansatte og studentene frykter at når støttepersonalet forsvinner, øker arbeidsbelastninga på forskerne. De må overta arbeidsoppgavene til de tidligere kollegene.
Finlands akademi snurper også igjen pengesekken. Kasurinen anslår at bare om lag 11 prosent av postdoktor-søkerne blir tildelt forskningsmidler derfra våren 2016, mens det i 2007 var 20 prosent som fikk tilslag.
– Kan umulig være lønnsomt
Ville Kasurinen er klimaforsker, tilknyttet CRAICC, Cryosphere-atmosphere interactions in a changing Arctic climate. Både Helsinki universitet og NTNU deltar i forskningsprosjektet, som er en del av Toppforskningsinitiativet. Dette samarbeidet gjorde at han kom til Norge og NTNU. Han var tilknyttet Institutt for vann- og miljøteknikk i to år før han og familien dro tilbake til Helsinki i juni i fjor.
Men nå må han sannsynligvis dra utenlands igjen – for å få jobb. Og han er ikke den eneste. Ledelsen ved universitetet advarer mot «brain drain»: Doktorgradsstudentene tar utdanning i Finland, mens andre land drar nytte av kunnskapene deres når de er ferdigutdannet.
– Det er helt utrolig at det er høyere utdanning som må ta den største delen av innsparingene. Det kan umulig være lønnsomt for staten å kutte så mye i budsjettene. Hvis jeg får meg jobb i Norge eller Sverige, betaler jeg skatt der, mens Finland har bekostet utdanninga mi sier han til UA.
– Alle i min forskningsgruppe synes innsparingen og oppsigelsene er forferdelige.
Kolleger skifter bransje
Det vakte også oppsikt i Finland da landets profilerte islamforsker, Jaakko Hämeen-Anttila, i fjor høst forlot Helsinki Universitet til fordel for Universitetet i Edinburgh. Riktignok ble han rekruttert av det skotske universitetet, men da han ble intervjuet i Hufvudstadsbladet la han ikke skjul på at de finske kuttene i høyere utdanning også gjorde det fristende å forlate Finland:
– Nedskjæringene rammer kanskje ikke en professor, men unge forskere som får problemer med å skaffe seg jobb og inntekt. Det vil også bli vanskeligere å få satt sammen fungerende og aktive forskergrupper. Hvis dette fortsetter, er det en fare for at finske forskere i framtida ikke kan hevde seg internasjonalt, sa han til avisa.
– Alle i min forskningsgruppe synes innsparingen og oppsigelsene er forferdelige. Tidligere kolleger av meg har skiftet bransje fordi de ikke får finansiert prosjektene sine. Nå jobber de som konsulenter, eller tar mer administrativt arbeid som har med miljøspørsmål å gjøre – eller de slutter i akademiske jobber, forteller Ville Kasurinen.
– Hvis dette fortsetter, er det en fare for at finske forskere i framtida ikke kan hevde seg internasjonalt.
I april disputerer han. Deretter ligger det an til at han og familien pakker sakene sine og forlater den finske vinteren. Kanskje bosetter de seg i Bergen, kanskje i en svensk by. Og så blir det vår.