Instituttleder Anders Goksøyr har ikke direkte involvert i forhandlingene, de tar UiBs Personal og administrasjonsavdeling seg av. Foto: Eivind A. Pettersen og Ingvild Festervoll Melien.

Vil unngå en kostbar vaktplan

Som leder av Institutt for biologi har Anders Goksøyr ansvaret for både bemanningsplan, budsjett og et laboratorieanlegg som ennå ikke fungerer etter planen.

For drøyt to år siden ble laboratorieanlegget ved Institutt for biologi bygget om. Instituttleder Anders Goksøyr forklarer at innkjøringstiden ikke kan regnes som over helt ennå.

– Det har også vært problemer knyttet til gamle elektriske instalasjoner i anlegget, som ikke har hatt kapasitet til å takle alle de nye alarmpunktene, sier han.

Instituttleder Anders Goksøyr forklarer at Institutt for biologi har tatt tid før anlegget har kommet i vanlig gjenge etter ombyggingen.

– Vi er fortsatt ikke helt i mål med fornyingen av kjølelabene, og systemene fungerer ennå ikke optimalt, sier Anders Goksøyr.

Som instituttleder er han ikke direkte involvert i forhandlingene. Det er Personal- og administrasjonsavdelingen som forhandler med arbeidstakerorganisasjonene om vaktlagets betingelser. 

– Som instituttleder mener jeg det viktig at vi får en god bemanningsplan som fungerer. Omregningsfaktoren vil påvirke et allerede stramt budsjett, sier instituttleder Anders Goksøyr.

Frank Midtøy er leder av vaktlaget. Han hadde håpet at forhandlingsutvalget hadde klart å komme fram til en løsning.

– Det nye systemet skal være mer driftssikkert, sier Frank Midtøy.

Rykker ut natt og helg
Hvor mange personer som inngår i vaktlaget påvirker hvor ofte den enkelte skal ha vakt. Det får dermed konsekvenser for den samlede belastningen. Anders Goksøyr og Frank Midtøy sier at vaktlaget nå er komplett med åtte personer, samt en ekstra vikar.

I brevet til Arbeidstilsynet går det fram at tallet på utrykninger vil være om lag 26 per år. Altså rundt én alarm annenhver uke.

– Loggen vaktlaget fører viser at det har vært en del alarmer både natt og helg. Av og til går alarmen i frysere, kjølerom og akvarier. Noen ganger er det falsk alarm, andre ganger går alarmen grunnet at temperaturen har blitt for høy etter aktivitet i rommene, og fra tid til annen har det skjedd noe som bakvakten må ordne opp i, forklarer Anders Goksøyr.

«Får de, vil vi også ha»
Også Personal- og administrasjonsavdelingen (POA) har blikket festet på budsjettet. Dersom en 1/5-kompensasjon blir gjeldende på Institutt for biologi, kan dette bety økte utgifter også ved andre avdelinger.

Seniorrådgiver Jan Frode Knarvik på POA forklarer at det er andre avdelinger ved UiB som har eller kan få beredskapsvakt i fremtiden.

– Når de ulike gruppenes kompensasjon i forhold til belastning blir vurdert opp mot hverandre, blir det etter POAs syn ikke riktig at vaktlaget ved Institutt for biologi skal ha 1/5 som beregningsfaktor, sier Jan Frode Knarvik.

Frank Midtøy, leder av vaktlaget, håper på en enighet mellom partene. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Arbeidstidskonflikten på Institutt for biologi:

  • Institutt for biologi er et godkjent forsøksdyrlaboratorium, og må derfor ha beredskap døgnet rundt.
  • Arbeidsmiljøloven sier at som hovedregel skal minst 1/5 av beredskapsvakten utenfor arbeidsstedet regnes som arbeidstid.
  • UiB har i forhandlingsutvalget argumentert med at denne kompensasjonen er for høy sett i forholdt til vaktbelastningen.
  • Partene har ikke kommet til enighet i forhandlingsutvalget, og ba Arbeidstilsynet om å avgjøre.
  • Arbeidstilsynet vurderte først at 1/8 var rimelig kompensasjon.
  • Denne avgjørelsen ble påklaget at arbeidstakerorganisasjonene, frontet av Parat.
  • Arbeidstilsynet behandlet klagen, omgjorde eget vedtak, og bestemte at omregningsformel skulle være 1/5.
  • Omgjøringen av dette vedtaket ble påklaget av UiB, og oversendt Direktoratet for arbeidstilsynet.
  • Direktoratet konkluderte med at 1/8 skal gjelde ut oktober 2014.
Powered by Labrador CMS