Her får Greenblatt årets pris

Publisert

Kronprins Haakon overrakte Holbergprisen til årets prisvinner, professor Stephen Greenblatt, i universitetsaulaen onsdag.

Universitetsledelse, ordfører og fylkesmann var bare noen av gjestene som var invitert til utdelingen av årets Holbergpris i universitetsaulaen. Kronprins Haakon overrakte prisen til en stolt Stephen Greenblatt. Han får prisen for sin forskning på Shakespeare.

Bratt start
73 år gamle Greenblatt er professor ved Harvard University. I sin takketale fortalte han om hvordan det var en gymnaslærer som oppfordret han til videre studier, med engelsk som fordypning. Men møtet med universitetet og Shakespeare var ikke bare enkelt for den unge Greenblatt. New Criticism dominerte engelskfaget, å legge vekt på historisk kontekst var ikke vel ansett. Det er nettopp hans fokus på den historiske konteksten, og på nyhistorismen, som er en av grunnene til at Greenblatt fikk årets pris.

Hva gjør teknologien med oss?
I Norge har statsråd Torbjørn Røe Isaksen bestemt at det skal lages en egen humanioramelding, og mye er sagt om den såkalte humaniorakrisen. Også i USA er det færre enn før som søker seg til humanistiske fag. Greenblatt mener at det er i vår tid behovet er størst for de analytiske redskapene og humanistiske perspektivene fag som litteratur, kunst og filosofi kan tilby. Men hva gjør moderne mennesker i stedet? Stirrer ned i hver sin lille skjerm.

– Jeg sitter på undergrunnsbanen og ser på folk rundt meg, alle stirrer inn i sine elektroniske apparater. Jeg ser at folk gjør det samme selv på fotballkamper eller i operaen eller mindt under en middag på en restaurant. For den saks skyld kjenner jeg selv på impulsen, den underlige avhengighetene vi alle deler nå. Og jeg undrer meg over hva som har skjedd med oss, sa Greenblatt.

For er det menneskene som bruker apparatene, eller er det apparatene som bruker menneskene? Greenblatt frykter det siste, og han sa i talen at han er redd for at teknologien kan oppløse menneskelige forbindelser mellom oss.

– Da jeg for mange år siden forelsket meg i Shakespeare, var det fordi hans verker gjorde at jeg følte meg nærmere menneskene rundt meg, også mennesker jeg ikke kjente.

Rørt prisvinner
En rørt Sanja Bogojević fikk overrakt årets Nils Klim-pris fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Jeg må arbeide litt med den skjelvende stemmen min, sa hun da hun innledningsvis i sin tale takket familie og venner.

Bogojević la vekt på naturens plass i Holbergs diktning, men også på Holberg som lærer. Som Greenblatt trakk hun frem hvor viktig lærerne har vært for henne.

– Særlig vil jeg nevne Lena Wullf, som faktisk er norsk. Hun var min lærer i første klasse på barneskolen, og hun gjorde skolen til en plass for alle. Det var viktig for meg, som nettopp hadde flyttet med familien min fra Serbia til Sverige, sa Bogojević.

Festmiddag
Onsdag kveld skal årets prisvinnere feires med en stor middag i Håkonshallen. Torsdag går ferden videre til Oslo. Der blir det Holbergsamtale, der Greenblatt samtaler med litteraturprofessorene Jakob Lothe og Ellen Mortensen. Mortensen er også faglig leder for Holbergprisen.

Powered by Labrador CMS