Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Mens UiB setter sin lit til revidert nasjonalbudsjett neste vår, har private givere gitt en millionjulegave til nytt og storslått naturhistorisk museum i København.
Rektor Dag Rune Olsen var skuffet etter at regjeringen ikke fant plass til det som var øverst på hans ønskeliste - videreføring av byggeprosjektet på Bergen museum sist oktober.
Privatnissen har besøkt København
I hjertet av København ved Botanisk have på Sølvtorget – skal det bygges en av verdens ti største naturhistoriske samlinger. Det ble klart etter at fire private fond har gitt sin tilslutning til å donere til sammen 550 millioner danske kroner til prosjektet som samler zoologisk, geologisk og de botaniske samlingene.
De gamle, ærverdige bygningene skal knyttes sammen ved hjelp av moderne arkitektur, med glassganger mellom de ulike samlingene.
De private forskningsfilantropene finansierer mer enn halvparten av budsjettet på 950 millioner danske kroner.
Ett av verdens ti største
Det nye naturhistoriske museum blir ett av verdens ti største i sitt slag – med 14 millioner gjenstander, inklusiv en blåhval og en dinosaur. Allerede i dag huser muséene fire grunnforskningsentra og er daglig arbeidsplass for mange av KUs forskere.
– Det nye museet vil styrke muligheten for fortsatt å være helt i front i den naturvitenskapelige forskningen. Det styrker også den viktige næringskjeden til de naturvitenskapelige utdannelser. I dag forandrer naturen og dermed også menneskets levevilkår seg med utrolig hast. Derfor skal vi være med, hvor det skjer, bidra til forståelsen av naturen og viderebringe viktig viten til nåværende og kommende generasjoner, sier museumsdirektør Morten Meldgaard i en pressemelding.
Håper på ringvirkninger
KU og de private giverne håper på store positive ringvirkninger. Byggene skal stå ferdig i 2020, og Københavns Universitet håper på 400 000 besøkende årlig. Formidlingen vil øke, og universitetets plass i byen og landet vil styrkes. Universitetet tror at andelen turister blant de besøkende vil vokse betraktelig, og at langt flere skoleklasser kommer på besøk. Byggingen starter tidlig i 2017.
Bilder: Statens Naturhistoriske Museum