Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Da The Donald ble valgt til president i USA, var det voldsomme demonstrasjoner på campus. Berkeleyprofessor Szonja Ivester er bekymret for polariseringen.
Blant elitene kalles Midt-Vesten i USA Flyover-country - sosialt konservative delstater som elitene ser ned på, der de flyr over på vei fra kyst til kyst.
Til og med det tradisjonelt demokratiske Wisconsin stemte denne gangen republikansk og bidro til at Trump ble president. Eliten kaller dem kvinnehatere, rasister og dumme. Marginaliserte hvite føler seg som fremmede i eget land - og gav en klar tilbakemelding om hva de syntes om den økonomiske, politiske og intellektuelle (inklusiv akademia) eliten da de stemte fram The Donald som president, mener Ivester.
Folket er ikke dumme, men dårlig informert, tror Ivester: De kan navngi dommerne i American Idol, men kan ikke navnet på sine politiske representanter i Washington. 40 prosent under personer under 44 år leste ikke én bok siste år. Kun 42 prosent tror på evolusjonen som et vitenskapelig faktum. Kentucky har et eget Creation Museum for å veie opp mot naturhistoriske samlinger. Her finner man dinosaurer med sadel på, og dinosaurer som gårdsdyr, alt fremstilt som historiske fakta.
University of California - Berkeley har 19 Nobelpriser, og er i siste World University Ranking (THE) rangert som nummer ti i verden. Universitetet er relativt ungt, og kom for alvor på kartet på slutten i 1968 i forbindelse med studentdemonstrasjoner. Berkeley har en klar ideologisk profil på venstresiden av amerikansk politikk, i likhet med Ivester.
— Berkeley har alltid vært sosialt progressiv, og det er til ingens overraskelse at den er overveldende anti-Trump.
Berkeley har mange utenlandske studenter fra utviklingsland, og studenter fra lavere, sosiale lag. Dette er grupper som ikke nødvendigvis er Trump-tilhengere, mener Ivester. Disse er avhengige av stipender fra det offentlige. Berkeley har også barn av udokumenterte innvandrere som studenter, folk Trump vil sende tilbake til opprinnelseslandet. Berkeley har en tydelig kjønnspolitikk på campus, og en synlig LHBT-holding.
Republikanerne på campus er kanskje i mindretall, men de er sterkt organisert og synlige. De holdt da også markeringer for Trump under valgkampen. I kjølvannet av valget, har det kommet til voldsomheter under demonstrasjoner på campus, forteller sosiologen. En «anarkistgruppe» som er kjent for universitetet, arrangerer innimellom markeringer. Gruppen går gjerne løs på eiendom, om ikke folk. Igjen er det en polarisering vi ser, ifølge professoren med ungarsk opphav.
— Dette er et ganske skremmende bilde, mener hun.
— Campus-politiet vil få nok å gjøre.
Er det noe positivt ved fenomenet Trump? Ja, mener Ivester, som peker på den politiske oppvåkningen etter valget. 22. april er det varslet forskermarsj mot Trumps kunnskapspolitikk i flere land, inklusiv Norge. Flere amerikanske forskere har advart mot marsjen, og mener den kan virke mot sin hensikt. Trump-administrasjonen vil ikke endre syn, og den har støtte i en vesentlig del av en anti-intellektuell befolkning, som allerede er kritisk innstilt til akademia. Ivester tror imidlertid ikke markeringen vil bli kontraproduktiv.
— Jeg synes det er en glimrende idé.
Mange av Szonja Ivesters tidligere studenter møtte opp på Høyden for å møte igjen sin tidligere foreleser. Foto: Tor H. Monsen.
Audun Gulbrandsen er Berkeley-alumni. Han befant seg på campus sist høst da det ble klart at Trump faktisk ville vinne valget.
— Det var veldig dårlig stemning. Det var demonstrasjoner hele dagen, og forelesninger ble innstilt for hele uken, sier sosiologistudenten.
Ivester får mange spørsmål fra studenter om hvordan man kan utfordre og avkle en mann som ikke forholder seg til hverken rasjonalitet eller sannhet. Ivester har ikke noe klart svar.
En gruppe fra Berkeley er på turne i Bergen. Mandag besøkte de Høgskulen på Vestlandet. Tirsdag var det NHH og UiB som står for tur.
Ivester er blant de mest populære foreleserne blant norske sosiologistudenter, opplyser studierådgiver Nadelina Vasileva Naydenova. Ivester har også undervist på Cornell og Stanford.
UiB har sendt studenter til Berkeley i flere år. Det er særlig sosiologistudenter som tar utenlandsopphold ved Berkeley. Det er for tiden 64 norske studenter ved Berkeley.
Det er tydeligvis verdt å sende en liten delegasjon fra California til lille Bergen. Ifølge ANSA koster det nesten 11 000 US dollar året å studere der for en norsk student. Ivester holder syv forelesninger i Norge, og vil også besøke Oslo, Trondheim og Tromsø.