Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Mange norske forskere vil samarbeid med Berkeley: - Det er et ganske suksessfullt tilbud, konstaterer professor Trond Petersen.
Han er vitenskapelig leder for Peder Sather-senteret ved UC Berkeley, og sosiolog ved universitetet siden slutten av 80-tallet.
Peder Sæther utvandret fra Odal i 1832, og ble framgangsrik bankmann i California, og en av grunnleggerne av Berkeley. På initiativ fra en UiO-professor og utflyttet bergenser, Liv Duesund, ble Peder Sather Center for Advanced Study, opprettet i 2012.
Alle fag
I to år har senteret delt ut stipend som i hovedsak dekker reiseutgifter de involverte har i samarbeidsprosjekt mellom norske universitet og høyskoler og Berkeley.
– Vi støttet 32 prosjekt i 2013 og 36 prosjekt i 2014. Og fagdisiplinene spenner fra alt til hjerneforskning til astronomi og kulturforskning, sier Petersen til På Høyden.
Robert Gleeson og Trond Petersen fikk med seg ekte bergensvær da de hadde styremøte her tidligere i uken.
Attraktivt
Berkeley er et anerkjent og høyt rangert universitet i USA.
– Vi merker at det er attraktivt for norske forskere. Det er også et offentlig universitet, og ligger kulturelt kanskje nærmere norske institusjoner, men er bredere enn norske universitet, sier Petersen.
Og de norske forskerne finner seg vel til rette når de besøker fagfeller i California.
– De fleste kommer over for noen uker, og Berkeley er et vennlig sted, forteller administrativ leder for senteret, Robert Gleeson.
Begge veier
Men stipendene virker begge veier, og det er omtrent like vanlig at forskere på Berkeley kommer på besøk til Norge.
15 UiB-forskere har fått stipend de to første årene, og 2. mars går fristen ut for å søke for i år. Se listen til høyre over UiB-prosjektene som har fått penger så langt.