Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Og nå kan du også få en smak av eksklusiv, akademisk honning.
Årets UiB-honning er tappet på glass, og kan kjøpes på Christie Café i universitetsaulaen. I forrige uke ble en prøvesmak av årets produksjon overlevert i form av «smøring» til museumsdirektør Henrik von Achen og universitetsdirektør Kjell Bernstrøm. De har begge to vært faddere for gjengen som har drevet med søte ting på taket av Stein Rokkans hus, og støttet prosjektet økonomisk. Bybiene er nemlig hovedsakelig et HMS-tiltak.
Lind og lyng i byen
Stikkende insekter midt i byen er kanskje ikke det første man tenker på når helse, miljø og sikkerhet skal på dagsorden. Men det stoppet heldigvis ikke gjengen fra Universitetsmuseet da de var på byen en kveld. Ideen om bybier som et HMS-tiltak på arbeidsplassen ble trolig pollinert til smaken av malt og humle, og det hele kan ende i mjød.
I mellomtiden har de tolv medlemmene i UiBs birøkterlag UiBee hatt store mengder moro, og fått 40 kilo honning ut av bigeskjeften, på tross av en kald sommer.
– Honningen lukter veldig lind, og på slutten av sesongen fikk vi inn litt lynghonning, forklarer Camilla Nordby.
– Det var lyngen som reddet hele honningen, supplerer Marielle Bergh.
Lynghonningen er muligens flydd inn fra Laksevågsiden.
Befruktet nabo
Lindehonningen er trolig hentet fra Kalfaret, for biene har en radius på rundt tre kilometer. Og på akademisk vis er kvaliteten satt i høysetet i HMS-arbeidet. Honningen er analysert av kjemiprofessor Torgils Fossen, som har funnet at by-honningen er like ren som honning fra landet.
– Til neste år skal vi lage en pollenfelle for å finne ut nøyaktig hvor biene har vært, forklarer Nordby ivrig.
Naboer, for ikke snakke om blomster og trær, har også fått smake frukten av prosjektet, i form av god bestøvning.
En dag noen av birøkterne var på taket oppdaget de en kraftig gestikulerende nabo på taket, som også var befruktet av bybi-dilla: Han kunne rapportere om epler på takterrassen for første gang, og biene fikk æren for det.
Godt å dele jobben
Alf Helge Søyland, som er avdelingsleder på arboretet og hobbybirøkter, har vært mentor for UiBee. Det finnes også bybier på Hotell Terminus, Fylkesbygget og Kaffibrenneriet på Møhlenpris. UiBee bruker buckfast-bier, som er en lite aggressiv bieart.
UiBee’erne oppfordrer andre avdelinger ved UiB om å samles om et felles husdyrprosjekt også. Alt man trenger er et flatt tak. Det koster rundt 30 000 kroner å starte opp med bier.
– Det er litt jobb, men det er lett å delegere når vi er såpass mange, sier Camilla Nordby.
Universitetshonningen selges til kostpris på Café Christie.