Nobelserviset holdes nedlåst mellom hver nobelbankett. Kun to personer har nøkkel til skapet hvor det oppbevares, og begge nøklene må anvendes samtidig for å åpne det. Forklaring: Det forsvinner saker, er guidens lakoniske kommentar. Blant annet har bankettgjester stappet bestikk på innerlommer eller i håndvesker. Det tar én dag å dekke bordet. Serviset består av 10 000 deler. I løpet av kvelden vil det bli servert 650 liter mineralvann, 300 liter kaffe og 400 liter champagne. Foto: Kristoffer Furberg
Nobel grunnla sin formue på oppfinnelsen av dynamitten. Hans bedrift besto i å stabilisere det høyeksplosive nitroglyserinen ved å blande den med kiselgur. Han ga bort omtrent hele sin anselige formue, 31,5 millioner svenske kroner til prisene. Det tok imidlertid noen år innen man kom i gang, ettersom testamentet ble forsøkt omstøtt av rasende slektninger i retten. Det måtte gi tapt til slutt. I år er det satt av åtte millioner til prisutdeling. Foto: Kristoffer Furberg
Den blå salen er stedet hvor Nobelbanketten arrangeres. Salen har for øvrig aldri vært blå, siden arkitekten ombestemte seg under byggingen og lot den opprinnelige røde teglsteinen få dominere. Den første Nobelmiddagen samlet 113 gjester. Den første middagen ble boikottet av Kongen, som var fortørnet over at ikke-svensker kunne få en svensk pris. Foto: Kristoffer Furberg
Gjestene står linet opp i Prinsens galleri før innmarsjen starter presis klokka 19:03. Tidspunktet er valgt for at SVT skal gjøre unna nyhetsjinglen. Klokka 20:14 serveres varmretten. Regelen er at siste person skal ha fått sin varmrett på bordet innen åtte minutter senere. Foto: Kristoffer Furberg
Nobeldiplomet (Det som vises på bildet er den norske versjonen). Madame Curie var den første kvinnen som ble tildelt Nobelprisen i en vitenskapsdisiplin. Totalt har 17 kvinner fått priser i de tre vitenskapsdisiplinene. Totalt har 47 kvinner fått Nobelprisen (inklusiv fredsprisen). Foto: Kristoffer Furberg
En detalj fra prakthallen. I år er 1346 gjester benket rundt bordene, til tross for at øvre grense for hvor mange som får samles i lokalet går ved 1200. Hver prisvinner får invitere med seg 16 personer. Moserne får nesten det dobbelte, 2 ganger 14. Ved siden av nær familie har de med seg universitetsledelse, medforfattere og støttespillere gjennom sin akademiske karriere. Foto: Kristoffer Furberg
Blomsteroppsatsene er et kapittel for seg. Ifølge tradisjonen skal de komme direkteimportert fra tropeøya Saint Remy, men guiden røpte at det nok ikke lot seg gjøre, all den stund det går med 20 000 blomster til banketten. Foto: Kristoffer Furberg
Stadshuset ligger sentralt i Staockholm, et steinkast fra Gamla Stan. Foto: Kristoffer Furberg
Stockholms stadshus er hovedsdtadens storstue og regnes som et av Sveriges fremste byggverk. Det er tegnet i en nasjonalromantisk ånd av arkitekten Ragnar Østberg. Stadshuset ble innviet midtsommersaftenen 1923. Det hersket rene lynsjestemningen mot arkitekten omkring åpningen, ettersom herskerne av den gode smak var skjønt enig om at bygget var altfor moderne, og dermed stygt. Huset er ikke bare et praktbygg, men fungerer også som forsamlingslokale for politikere og tjenestemenn, blant annet samles byrådene her for møte hver tredje uke. Byggverket er reist av åtte millioner teglstein, og det sentrale tårnet rager 106 meter over grunnen. Foto: Kristoffer Furberg
Det mest staselige rommet er den Gyllene salen. Veggene er dekket av 18,6 millioner mosaikkbiter gjort av glass og gull. Nobelbanketten ble holdt her de første tiårene, men ettersom salen rommer maksimalt 700 personer, ble man på et tidspunkt nødt til å flytte arrangementet ut i den tilstøtende hallen nedenfor. Men dansen etter banketten holdes fremdeles her. Til levende musikk, forsikrer guiden. Foto: Kristoffer Furberg
Det er et logistisk prosjekt av dimensjoner å sørge for at samtlige blomster viser seg fra sin beste side under bankettaftenen. Mange faller bokstavelig talt sammen neste dag. Foto: Kristoffer Furberg
Servitørene skal komme fra hele landet, og man kan søke om oppdraget som regnes som litt av en ære. På kjøkkenet arbeider 43 kokker under høytrykk. Foto: Kristoffer Furberg

Her foregår festen

Powered by Labrador CMS