Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
– Vi tenkte, hvorfor ikke bruke noen av de beste hjernene vi har i Bergen, sier Anne Cornell i Bergen kommune. Biologistudenter ved UiB har testet vannkvaliteten i åtte vann. Resultatene blir overlevert kommunen.
– Feltarbeidet har vært lærerikt, nå har vi virkelig fått sett hva det vil si å arbeide som biolog, sier Marit Elisabeth Solberg. Hun tar aquabiologi ved UiB. Sammen med fire andre masterstudenter har hun undersøkt vannkvaliteten rundt renseanlegget i Totlandselven. Presenterte funnene Fra slutten av august til begynnelsen av desember har rundt 50 masterstudentene jobbet i 10 grupper med selvstendige prosjekter. De har samlet inn prøver i felt, analysert resultatene ved hjelp av blant annet vannlaboratoriet ved Bergen Kommune og Chemlab Services AS. De har tolket data, skrevet vitenskapelige rapporter og øvd seg på forskningsformidling gjennom muntlig framlegging av resultatene. Mandag var det presentasjon av funnene på Høyteknologisenteret. – Jeg har aldri tidligere vært i felten for å ta prøver og analyser. Derfor er det flott at vi har fått være med på hele prosessen fra feltarbeid til labundersøkelser, sier botanikkstudent Synnøve Kløve-Graue. En dag i felten Gruppen som brukte én dag i Totlandselven testet vannkvalitetsfaktorene pH, E.coli, fosfor, biodiversitet og temperatur. De tok tester på ti steder av elven. – Vi fant varierende resultater. Men de viktigste funnene var at renseanlegget fungerte slik det skulle. Vi fant høye verdier der renseanlegget begynte, men det hadde sammenheng med at omgivelsene rundt å gjøre. Det var nemlig mange sauer der som hadde innvirkning på vannkvaliteten, sier Solberg, og legger til: – En viktig lærdom for oss er at omgivelsene rundt har mye å si for vannkvaliteten. Fornøyde med samarbeidet – Å gjennomføre ett slikt arbeid engasjerer ikke bare studentene og undervisningsassistentene, men også en hel rekke andre i kulissene, sier Lindblom. Hun peker på at det har kommet ønsker om bedre utstyr ved Institutt for biologi og at dette er noe de må se på i det videre arbeidet med masterfaget. Anne Cornell ved Vann- og avløpsetaten sier de er svært glade for samarbeidet. – Vi har mange prosjekter som vi ønsker å utføre innenfor dette feltet, men på grunn av at prosjektene enten er for små til å sette til eksterne konsulenter eller for store for oss å utføre selv, er det lett for at noen prosjekter ikke blir utført. Derfor fikk vi innspill fra Institutt for biologi om å bruke noen av de beste hjernene vi har i Bergen. Og det har vi nå gjort, sier Cornell. Resultatene fra fjorårets undersøkelser er brukt i kommunens videre arbeid både med badeplasser og Biovac anlegg. –Vinn-vinn-situasjon – For at dette skal skje må vi ha goodwill og ledig kapasitet fra begge parter. Vann- og avsløpsetaten må finne kapasitet i tillegg til vårt daglige arbeid, og UiB må ha tid og ressurser til etablere en god arbeidsform både for den akademiske delen og praktiske delen av kurset, sier Cornell. – Begge parter må være kreative og vi må finne nye gode, interessante, og passende prosjekter, og ting som vi ønsker å finne mer ut av.
Det obligatoriske emnet Biologisk dataanalyse og forsøksoppsett ved Institutt for Biologi har for andre året samarbeidet med Bergen Kommunes Vann- og Avløpsavdeling.
Årets prosjekt hadde tittelen ”Water quality in connection with waste water treatments and recipient systems around Bergen”. Åtte lokaliteter ble valgt for å undersøke en eventuell gradient fra renseanlegg og nedstrøms mot sjøen. De skulle finne ut om renseanleggene fungerer tilfredsstillende, hvor effektive de er og om vannrensingen har noen effekter på dyre- og plantelivet i vassdragene og sjøen som tar imot vannet.
Emneansvarlig Louise Lindblom mener faget gir studentene en verdifull erfaring.
Nå håper Bergen kommune at de kan fortsette samarbeidet med UiB i mange år fremover, noe de mener er en vinn-vinn-situasjon for både studentene og dem.