Fra venstre Erlend Horn (V), Bjørn Kristian Danbolt (UiB), Anna Gjertsen (Velferdstinget), Anders Veggeland (HiB), Camilla Hermansen (NLA), Eivind Skår (KrFU), Filip Rygg (KrF) er enige om at studentene trenger penger fra Lånekassen i elleve måneder. Foto: Hilde Kristin Strand

Samlet til kamp for studiestøtte

Publisert

Bjørn Kristian Danbolt håper på det han kaller tidenes største studentløft. Politikerne Erlend Horn (V) og Filip Rygg (KrF) er med på laget.

– Dette er et beskjedent krav, slår Filip Rygg fast.

KrFs byråd støtter studentenes krav om studiestøtte i 11 måneder. Sammen med Erlend Horn fra Venstre sender han signalene fra studentene videre inn til stortingspolitikerne.

– Vi må få Høyre og Frp til å innse at dette er viktig, og vi må pushe dem som skal forhandle, sier Horn.

Sju av åtte på twitter
Før helgen la regjeringen frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjetttet. I den var studiestøtte i elleve måneder utelatt. Men basisstøtten økes med 3450 kroner for et studieår. I helgen hadde studentledere i hele Norge hastemøte i Oslo. Hit var også Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide invitert. Mandag møtte studentlederne i Bergen Horn og Rygg.

– Det er tre mot en i denne saken – både Venstre, KrF og Frp har vedtatt studiestøtte i elleve måneder. Jeg har snakket med lokale Frp-politikere som sier at de støtter dette, sier Bjørn Kristian Danbolt, som leder studentparlamentet ved UiB.

– På twitter er det nå sju av åtte stortingspartier som støtter dette, legger han til.

– I forrige periode var det også seks av sju partier som støttet dette. Jeg synes det er merkelig om man ikke kan få dette til. Det er utrolig at ikke regjeringspartiene ser hvilken investering dette er i kunnskap. Med studiestøtte i elleve måneder vil man få flere heltidsstudenter, sier Horn.

– Et viktig steg
Men vil det hjelpe? Summen studentene får, vil være vel 9000 kroner i måneden.

– Mange vil ikke kunne slutte i deltidsjobben sin. Men man vil kunne arbeide mindre og studere mer. Det er jo på lesesalen vi vil være, sier Anna Gjertsen, som leder Velferdstinget.

– I dag er studielånet bare en biinntekt for mange, sier hun.

– Å få dette gjennom vil være et viktig steg, selv om det ikke løser de store utfordringene. Jeg er selv fremdeles student, og hadde ikke klart meg uten biinntekt, sier Horn.

Han peker på at regjeringspartiene denne uken skal forhandle med Venstre og KrF.

– Sammen med flere andre saker er denne viktig for Venstre. Det er ikke slik at dette står langt nede på dagsorden, understreker han.

– Det er også slik at sentrumspartiene forventer litt mer enn flytting av noen penger – vi trenger å få reell innflytelse. Men dette er forhandlinger – og det er jo en strategi å ikke legge inn alt i et budsjettforslag. Man må ha noe å gi.

– Budsjettet ryker ikke
Studentene er nå aktive, blant annet i sosiale medier, for å få vist sin misnøye. Rygg mener at dette er en god strategi. Han sier at det ikke er de store kampanjene som trengs, men at det er viktig å markere sin mening og holde oppe trøkk på saken.

– Men det er jo ikke slik at dere må bli enige med Høyre og Frp – er det en mulighet å se motsatt vei?

– Jeg tror ikke hele budsjettet ryker på saken om elleve måneders studiestøtte. Men jeg mener vi er tjent med å forhandle skikkelig, dette er ikke en sak der vi trenger omkamp om et år. Jeg tror sjansen for å få til noe er stor. Dette er en liten utgift i et stort budsjett, så det burde være rikelig med rom, sier Rygg.  

– Dette er forhandlinger om tidenes største studentløft. Dersom dette blir vedtatt, blir det de blå, gule og grønne som får all ære, sier Danbolt.

Studentparlamentsleder Bjørn Kristian Danbolt i samtale med politikerne Erlend Horn og Filip rygg. Danbolts håp er at de unge politikerne kan påvirke sine partikolleger på Stortinget. Både Terje Breivik fra Venstre og Knut Arild Hareide fra KrF forhandler nå med representanter fra regjeringspartiene. Foto: Hilde Kristin Strand
Powered by Labrador CMS