Tidligere student ved Universitet i Bergen, Bheki Diamani, står i fare for å bli kastet ut av landet. Onsdag skal bystyret i Bergen ta opp saken hans.
Tidligere student ved Universitet i Bergen, Bheki Diamani, står i fare for å bli kastet ut av landet. Onsdag skal bystyret i Bergen ta opp saken hans.

Bystyret vil kreve politisk asyl

Bystyret i Bergen vil onsdag kreve at tidligere student ved Universitetet i Bergen, Bheki Diamini (36), får asyl i Norge.

Publisert

Onsdag samles bystyret i Bergen seg for årets første møte. Der vil Bergen SV forslå at «Bergen bystyre slår ring om Bheki, og krever at Utlendingsnemnda (UNE) anerkjenner at han er statsborger av Swaziland, og gir ham politisk asyl.», det melder Bergensavisen.

Diamini kom til Bergen i 2015 gjennom studieprogrammet Students at risk. Han tok mastergrad ved Universitetet i Bergen (UiB) og søkte asyl i 2017. Like før nyttår ble det kjent at norske styresmakter og UNE ikke tror på at Diamini kommer fra Swaziland. Han skal ha skaffet seg falske papirer fra Sør-Afrika da han flyktet fra landet.

— Vi kan ikke gi ham politisk asyl, men vi kan vise støtte fra det høyeste politiske hold i Bergen. Om saken går gjennom, viser det at kommunen støtter en etisk viktig sak, sier Eira Vilde Garrido i SV til NRK. Ifølge samme kanal er det flertall for forslaget i bystyret.

Hun har tidligere ledet valgstyret for studentene ved UiB. Onsdag går hun på talerstolen i bystyret for å komme med SVs forslag.

—Denne saken har skapt en viss uro hos oss, sa rektor Dag Rune Olsen til Khrono før nyttår.

Diamini har stevnet UNE for retten for å overprøve deres opprinnelige vedtak om å kaste han ut av landet. Saken skal opp i Oslo tingrett 24. og 25. februar.

Powered by Labrador CMS