Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Frp-topp Christian Tybring-Gjedde føler seg mobbet av professor Frank Aarebrot, og mener UiB bør gi ham en advarsel.
Overfor Aftenposten har Frank Aarebrot, valgforsker og professor i statsvitenskap, betegnet Christian Tybring-Gjeddes uttalelser som fremmedfiendtlige.
Dette har fått Tybring-Gjedde til å steile. Han betegner karakteristikken som “helt urimelig”.
– Det er en uhyrlig påstand. Men når det gjelder meg, som folket har valgt inn tre ganger på Stortinget, er det greit. Det er ingen som en gang ber ham om å dokumentere det, sier Christian Tybring-Gjedde til Forskerforum.
– Tybring-Gjedde: Arbeidsgiver bør reagere
Tybring-Gjedde erkjenner imidlertid at Aarebrot har både ytringsfrihet og frihet til å uttale seg som akademiker.
– Man har akademisk frihet til å si hva man vil, men ikke en frihet til å gjøre livet farlig for folk og stille seg til doms over folk. Jeg syns hans arbeidsgiver bør reagere på det og han bør forstå at han har en arbeidsgiver som betaler lønnen for ham og har ansvar for ham. Det er ikke sånn at han kan si hva som helst om folk. Det får være grenser for hva slags mobbing han utsetter andre for, sier Tybring-Gjedde til Forskerforum.
Tybring-Gjedde sier offentlig ansatte ikke bør ha anledning til å komme med slike uttalelser.
– Ett sted må grensen gå, sier Tybring-Gjedde
Aarebrot: – Arbeidsgiver kan ikke sensurere
Selv mener Aarebrot at Tybring-Gjeddes utspill er oppsiktsvekkende og skremmende.
– Det sier jo noe om hva han mener om ytringsfriheten. Den er ikke avhengig av arbeidsgivers tillatelse. Men det er kanskje det samfunnet han ønsker – at ytringsfriheten skal være avhengig av arbeidsgivers tillatelse, sier Aarebrot til Forskerforum.
Aarebrot avviser at han har lov til å kalle folk hva som helst, men at han har faglig dekning for karakteristikken av Tybring-Gjedde.
Han føler seg trygg på at han ikke vil motta en advarsel signert UiB med det første.
– Min arbeidsgiver har ikke noe som helst med mine ytringer å gjøre. En hver norsk borger under den velsignede grunnloven fra 1814 har ytringsfrihet. Norske arbeidsgivere har ikke anledning til å sensurere på grunn av noe slikt, sier Aarebrot.
Instituttleder: Aarebrot har akademisk frihet
Dette blir bekreftet av Gunnar Grendstad, instituttleder ved Institutt for sammenliknende politikk.
– Jeg har ikke tenkt å foreta meg noe, for dette er en del av den politiske debatten og den akademiske frihet. Frank Aarebrot kan delta fritt som akademiker og aktiv debattant, sier Grendstad.
(Forsidefoto: Fremskrittspartiet)