Oppspinn om ”Heldig kjemitabbe”

Publisert


 

Det er med undring man leser om en ”Heldig kjemitabbe” i ”På Høyden” den 4. oktober. Der får man vite at en kjemistudent tok for mye etanol i kolben og skapte, uten å ane det, et nytt, supert stoff for organiske kjemikere.

Artikkelen vi henviser til inneholder en rekke faktiske feil.

Det påstås at det kjemiske stoffet 3,3,4,4-tetraetoksy-1-butyn (TEB) ble skapt da en student bommet på oppskriften til et helt annet stoff, og hadde for mye av et kjemikalium i blandingen sin.

Vi kan ikke begripe hvem denne studenten er, og beskrivelsen stemmer ikke med virkeligheten. Undertegnede var i forskningsgruppen til professor Leiv K. Sydnes, der vi i 1996 som de første syntetiserte TEB. Syntesen ble utført etter en nøye planlagt strategi som vi faktisk utviklet, noe som kan dokumenteres.

I fjor ble doktoravhandlingen “3,3,4,4-Tetraethoxybut-1-yne and analogues as synthons in organic synthesis” forsvart av Ole Heine Kvernenes ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen. Professor Sydnes var veileder for dette studiet. Molekylet (TEB) som vi syntetiserte er således en del av tittelen på denne avhandlingen, men vi kan heller ikke her se at det er redegjort for at vi faktisk var de første som syntetiserte forbindelsen. 

Vi betviler ikke at det har foregått mye interessant forskning rundt TEB og at vårt bidrag i så henseende har vært lite, men likefullt ville det vært riktig å bli nevnt. Det har nemlig noe å gjøre med etikk innen forskningen. Vi må også nevne at professor Sydnes i to brev samt muntlig er blitt gjort oppmerksom på manglende kreditering av vår innsats i forbindelse med arbeider han har publisert, uten at det tydeligvis har hatt noen effekt.

 

Les også:
Leiv Sydnes: Heldig kjemitabbe - oppklarende merknader

Powered by Labrador CMS