Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
”I 1828 tok Bergen imot mumien av Teshemmin, som var sendt av Anastasi, den svensk-norske konsulen i Egypt”. Slik lyder første del av en info-tekst som møter en ved inngangen til den lille men høyst severdige egyptiske samlingen på toppen av Bergen Museums kulturhistoriske avdeling.
Giovanni Anastasi (1780-1860) er et stort navn i den tidlige egyptologi. Opplysningene om hans opprinnelse er tildels motstridende, men han skal ha vært sønn av en gresk kjøpmann som litt før 1800 drev en innbringende handel med Napoleons armé i Egypt. På denne tiden var det stor interesse i Europa for egyptiske oldsaker og papyri, og sønnen ble en ledende samler og handelsmann i denne geskjeft. Han solgte bl.a. en stor samling til den nederlandske stat i 1828, en annen gikk til British Museum ti år senere.
Men Anastasis befatning med mumien i Bergen er mildt sagt uklar, og det var definitivt ikke han som sendte den til museet. Det var det den utflyttede bergenser, kjøpmann Gerhard Stub i Livorno, som gjorde. Dette kan lett dokumenteres. For det første finnes det i Bergen Museums arkiv et brev fra Gerhard Stub, datert Livorno 3. mai 1827, hvor han meddeler at han sender en del gjenstander som gave til museet. Sendingen består av tre kasser, den tredje inneholder ”en egyptisk Mumie”.
I tillegg har vi museets kvittering for mottatte gaver. Slike lister ble nemlig offentliggjort, oftest flere ganger pr. år. Gaveliste nr. 21 er trykt i Bergens Adresse-Contoirs Efterretninger for onsdag 30. januar 1828, og her finner man, under navnet Gerhard Stub, Grosserer i Livorno, som første post:
”en ægyptisk Mumie, udmærket zirlig og meget vel conserveret”.
Stub hadde også sendt flere andre ting, bl.a. en etruskisk vase og fire malerier.
Det eneste som knytter Giovanni Anastasis navn til mumien, er et ark papir som antagelig har tjent som informasjon til publikum ved eventuell utstilling. Det har følgende tekst:
Mumie.
Balsameret Lig;
sandsynlig før Christi Fødsel.
Egypten.
Consul Anastazy.
Hvorfor mumien her er koblet til Anastasi, vet vi foreløpig ikke. Det er også uklart hvem som har skrevet seddelen, og når. (Det er riktig ar Anastasi var konsul, sågar svensk-norsk generalkonsul i Egypt.) Men som det fremgår av dokumentasjonen som er referert ovenfor, er det ingen tvil om at mumiens giver i 1827 var Gerhard Stub.
Gerhard Stub (1785-1858) er forøvrig vel verd et nærmere studium. Forretningsmessig tyder alt på at han gjorde det godt i Livorno. Han giftet seg inn i en av byens prominente familier. Konen Jane – i Bergen oftest kalt Jenny – var datter av presten i den engelske kirke i Livorno, Thomas Hall. Paret fikk seks barn, hvorav to er født i Bergen under opphold i hjembyen. Stub var flere ganger tilbake i Bergen, etter hvert kom også familien med. Han bygget seg et fint hus i Livorno, det står fremdeles og er kjent som ”Palazzo Stub”. I tillegg til mumien Teshemmin bidro Stub med flere andre gaver til Bergen Museum, deriblant flere mindre egyptiske oldsaker.
Palazzo Stub i Livorno (foto: Tor Eigil Røssaak).