Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Mannen i 30-årene sikret seg blant annet jobb som dommerfullmektig ved hjelp av et forfalsket vitnemål. Nå er han dømt til 60 dagers fengsel.
Dokumentforfalskningen ble avslørt da han søkte en stilling i et stort, norsk konsern våren 2017. Universitetet ble kontaktet for å sjekke karakterene hans, og det som sto på hans karakterutskrift stemte ikke med oppføringene til UiB, skriver Finansavisen.
Universitetet i Bergen politianmeldte mannen, og det viste seg at han hadde fått en rekke jobber på falske premisser.
En av stillingene var som dommerfullmektig, noe han jobbet som i over et år, basert på det falske vitnemålet. Det kreves høye karakterer for å få stillinger som dommerfullmektig.
Han fikk også jobb som internavdokat i et norsk, børsnotert selskap, og jobber flere år i utlandet.
Da han fikk jobb i en av landets største bykommuner var det ingen som sjekket om karakterene stemte.
Domstoladministrasjonen har ikke åpnet for å kjenne ugyldige saker han har vært dommer i, ettersom han som jurist formelt var kvalifisert til jobben.
De 60 dagene sonet han med fotlenke. Han har i det siste jobbet for et selskap i oppdrettsnæringen, men sluttet på dagen da Finansavisen tok kontakt om saken.
Mannen skiftet også navn i forkant av at dommen mot han ble avsagt. Da saken var avgjort og dommen rettskraftig, tok han tilbake sitt opprinnelige navn.
Universitetet får hver måned 15 til 30 henvendelser om å verifisere vitnemål. Men det er bare unntaksvis at norske bedrifter sjekker. De aller fleste henvendelsene til studentrecords@uib.no kommer fra utenlandske selskap som driver med rekruttering. Ofte blir det bare spurt om å få bekreftet hvilken grad studenten har fått.
Dersom det blir avdekket at vitnemål fra UiB er forfalsket, blir det anmeldt. Det samme gjelder når det blir avdekket juks med vitnemål hos søkere til studier ved UiB.