Universitetsrektorene møttes tidligere i vinter for å drøfte arbeidsdeling og konsentrasjon. Det er begreper som politisk ledelse i KD er opptatt av at institusjonene skal greie selv.

Et blått lys for tannpleie-studiet

Publisert

Kunnskapsdepartementet har satt et minstemål for studietilbud innen helse og lærerutdanning: Er det færre enn 20 kandidater, bør universitetet vurdere om tilbudet er liv laga. Tre fag sliter under sperregrensen.

«Departementet legger til grunn at det ikke er hensiktsmessig å gi undervisningstilbud til grupper under 20 studenter», skriver KD i tildelingsbrevet til universitetene og høyskolene for 2014

Småfag under sperregrensen
Vanligvis er det opp til institusjonen selv å bestemme hvilke studietilbud det ønsker å opprettholde. Den rammebaserte dimensjoneringen har imidlertid unntak, som medisin og helsefag, odontologi og psykologi. Nylig ble minstemålene for studietilbud også utvidet til å gjelde lærerutdanninger.

Nå ser universitetsledelsen på småfagene som ligger under den magiske grensen.

Målet for studiet i Tannpleie var 30 kandidater. Det endte opp med 14. Opptaksrammen for i år er ambisiøse 32. Programmet har ikke klart å nå måltallene de siste årene, bemerker Universitetsdirektøren i notatet til styret.

Det er flere tilsvarende studietilbud rundt om i landet, i følge visedekan ved Det medisinske-odontologiske fakultet, Inge Fristad. De er alle små, mens Tannpleien i Bergen er det relativt største. Fristad har oppfattet signalene fra politisk ledelse i KD om en konsentrasjon av småfag. Det kan berettige et håp om at studietilbudet samles i Bergen, om det skulle komme til nedleggelse ved andre institusjoner.

 Departementet har videre endret hvordan man teller studenter: Fra antallet som tok studiepoeng det første undervisningsåret, til ferdige kandidater. Det innebærer at fakultetet må ta hensyn til frafallet i løpet av studiet.

Andre studier med faretruende små kull inkluderer femårig lektorutdanning (18 kandidater i 2012), mens målet var 20, og Ernæring (14) men som bare hadde 12 kandidater som målsetting.

Universitetene diskuterte arbeidsdeling
Rektoratet har spesiell oppmerksomhet på småfag for øyeblikket. Det er imidlertid ingen planer om å legge ned Tannpleie. Det bekrefter prorektor for utdanning, Oddrun Samdal.

Det har vært ett nasjonalt rektormøte denne vinteren. Universitetslederne har blitt enige om å se på arbeidsdeling og konsentrasjon av småfagene. Det er bebudet et nytt møte til våren, hvor man går videre med å konkretisere hvilke fag det kan bli aktuelt å legge ned ett eler flere steder, for å konsentrere ressurser et annet sted.

–Noen programmer er naturlig små, understreker Samdal. De bør likevel kunne tilbys i Bergen. 

Powered by Labrador CMS