Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Darwins teorier kan kanskje bidra til en bedre forståelse av dagens økning i type 2-diabetes.
Evolusjonslæren har tradisjonelt ikke hatt stor plass i medisinens sykdomsforståelse. Men Professor Anders Molven ved Gades institutt mener at særlig type 2-diabetes bedre kan forstås ut fra et evolusjonsperspektiv. – Type 2-diabetes er den folkesykdommen hvor forskere til nå har oppnådd best oversikt over de genetiske risikofaktorene, forteller Molven. Men selv om en er genetisk disponert for type 2-diabetes, er det til syvende og sist miljø og livsstil som kan bestemme om sykdommen bryter ut. – Type 2 er vanligst hos voksne og eldre, og her er livsstil ofte helt avgjørende, sier Molven. Vi har steinaldergener – Litt forenklet kan vi si at genene til dagens mennesker er tilpasset livet i steinalderen, som var et jeger- og sankersamfunn med sterkt varierende mattilgang, forteller Molven. De som la på seg mest når det var god mattilgang, fikk sannsynligvis et konkurransefortrinn. Det er lett å tenke seg at genene deres er blitt videreført til i dag ved naturlig seleksjon, i følge Molven. Vestlig livsstil gjør oss syke Siden annen verdenskrig har det oppstått en helt ny livssituasjon i Vesten, med overflod av mat. I tillegg beveger vi oss mindre og færre har hardt fysisk arbeid. – De genetiske egenskapene som var bra tidligere, har plutselig blitt dårlige. Steinaldergenene slår tilbake mot oss, og resultatet blir overvekt og type 2-diabetes, sier Molven. Nå rammes utviklingslandene – Utviklingen er høyst bekymringsfull, sier Molven. Professor Anders Molven er en av foredragsholderene på forskningsmiljøene i biologis feirng av Darwin 2009
Han viser til at de genetiske endringene hos mennesker skjer svært sakte.
Når forekomsten av type 2-diabetes i nyere tid nærmest har eksplodert, kan ikke dette skyldes plutselige endringer i genene. Det er mer nærliggende forstå økningen som konsekvensen av en rask miljøforandring.
Det samme fenomenet ser en også i land der deler av befolkningen raskt har fått en vestlig livsstil. Type 2-diabetes øker for eksempel dramatisk i India. Enda verre er situasjonen blant enkelte indianerstammer i USA. Her kan så mange som halvparten av den voksne befolkningen ha utviklet overvekt og type 2-diabetes.