Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
- Da det var 40 minutter igjen, fikk jeg tidsnød. Jeg vet at jeg ikke ville kommet i land om jeg hadde sittet der med penn og papir. Hils på tre av studentene og testpilotene som akkurat har gjennomført digital skoleeksamen på UiB.
Det sier Sigbjørn Solvåg, som står utenfor eksamenslokalet i idrettshallen på Studentsenteret og diskuterer eksamensprestasjonene med kompisene Robin Håvik og Fredrik Madsen.
Digital skoleeksamen - for første gang
De har vært testpiloter for digital skoleeksamen på UiB, som tre av drøyt 700 som samtykket til å være med på de aller første forsøkene på det som med tid og stunder skal bli normalen: Heldigitale vurderinger, fra skriving av eksamensoppgaver, via eksamen, til sensur.
17 emner gjennomføres som digital skoleeksamen dette høstsemesteret. Det har gått ut invitasjon til å skrive eksamen på skjerm i stedet for papir til drøyt 1200 studenter - litt over 700 har samtykket til å delta i pilotprosjektet.
– Det er viktig at UiB kommer opp på nivå med de beste, sier Ronny Jordalen, som er teknisk prosjektleder for DigUiB - paraplyen for digitalisering av undervisning og formidling ved universitetet.
– Dessuten må vi kunne møte studentenes forventninger, istemmer Morten Fahlvik, administrativ prosjektleder for digital vurdering.
– All honnør til studentene som har valgt å stole på oss. Det ville vært kjipt om ingen kom.
Eksamen på egen maskin
Digital skoleeksamen foregår i dag på to måter: Enten ved at lærestedet står for egne maskiner, eller at studentene tar med sine egne. UiB har valgt det siste. Et firma leverer programvaren Wiseflow som er en slags skybasert nettleser som ikke krever installering av masse programvare, er plattformuavhengig og har sikkerhetsløsninger i tilfelle nettet detter ut. Løsningen reduserer datamaskinen din til en skrivemaskin under eksamen.
Fordelen med <<Bring Your Own Device>>-løsningen er selvsagt at kandidatene føler seg mest trygge på egne maskiner, og at universitetet reduserer utfordringene ved at utenlandske studenter ikke nødvendigvis er komfortable med norske tastatur og norske tegnsett.
Nettleseren inneholder en enkel tekstredigerer. Programvaren stenger ned tilgangen til egen harddisk.
Studentene har ikke stort andre opsjoner enn å levere eller trekke seg. Slik sett fungerer digitaleksamen som penn og papir-eksamen:
– Målet er å gjenskape en skoleeksamen med penn og papir, bekrefter Ronny Jordalen.
Noen studenter har på forhånd spurt om problemstillinger omkring juks på eksamen, andre om sikkerhet. Systemet skal være bredt utprøvd ved andre læresteder, også på norske universiteter. Det blir kontinuering tatt både ekstern og en lokal backup av eksamensbesvarelsen. IT-avdelingen har et monitorieringssystem i bakrommet med direkte logg over hver kandidats aktivitet.
Eneste bug så langt, har vært <<litt ustabilitet i nettverket på Studentsenteretet>>.
Noen studenter følte seg forstyrret av at nettet datt ut.
–Gikk fint
Det har ikke plaget Sigbjørn, Robil eller Fredrik. Det var litt forstyrrende at markøren på den nettbaserte teskstbehandleren hadde en forsinkelse. Formatteringen var også litt merkelig. Inlogging og levering fungerte ganske sømløst.
–Egentlig var det ganske fool proof, sier de tre informatikkstudentene.
I innkjøringsfasen er det IT-ansatte som står utenfor Idrettshallen og passer på i tilfelle noe teknisk går galt. Etterhvert er det hensikten at jobben overtas av normalt IT-kyndige ansatte, eventuelt eksamensvaktene selv. Programvaren må etterhvert kunne takle mer multimedia, interaktive eksamensoppgaver, og mer avansert funksjonalitet.
Litt over 700 av 1200 som fikk tilbudet, takket ja til å være med. Tilbakemedlingene fra dem som deltok, har vært positive så langt. Noen medisinstudenter er litt skeptiske, ifølge Siv Erstad, eksamensadministrator (t.h.). Fra venstre: Ronny Jordalen og Morten Fahlvik. Foto: Tor H. Monsen