Naturens logo 1877-1886.

Fra «Opiumsrøgende dyr» til «Lyden av nordlys»

Publisert

Tidsskriftet Naturen har formidlet popularisert naturvitenskap i 141 år, og i løpet av kort tid blir halvparten av årgangene tilgjengelige og nedlastbare på nett. Det betyr 850 enkeltnummer, 27 000 sider.

Tidsskriftet Naturen ble etablert i Christiania i 1877, og da Bergens Museum og redaktør Jørgen Brunchorst overtok ansvaret for Naturen i 1887 endret de tidsskriftets format og doblet sideantallet. Tidsskriftets formål og undertittel var likevel den samme – «Et illustreret Maanedsskrift for populær Naturvidenskab».

Brunchorst holdt fast på mye av det innholdsmessige formatet fra de første ti årene, med 3-4 hovedartikler i hvert nummer, etterfulgt av korte notiser og innsendte brev og spørsmål fra leserne. 1887-årgangen preges av datidens tungvektere ved Bergens Museum – Fridtjof Nansen og Gerhard Armauer Hansen. Sistnevnte var en særdeles flittig bidragsyter, med artikler om hvalfangst i Skogsvåg på Sotra, om «hypnotisme», vaksinasjon, om skorpioners selvmord, og om «sansningen hos smaabørn».

Leserne av Naturen fikk ta del i de store gjennombruddene, forskningsfrontene og debattene innenfor meteorologien, klimastudier, havforskning, relativitetsteorien, og den evige debatten om darwinismen, også gjennom artikkelen «Darwinisme på barnekammeret» i 1892.

Påfallende sett med dagens blikk er fokuset på dyrenes sjelsliv og moral de første tiårene i Naturen. For en moderne leser er det lett å flire av artikler med titler som «Edderkoppens aandsevner» (1888), «Moral hos apen» (1897), «Bidrag til Hønsenes Psykologi» (1913), og så sent som i 1940 – «Termittenes sjel».

Helt fra starten i 1877 har bruken av illustrasjoner vært en viktig del av den vitenskapelige formidlingen i Naturen, med både egenproduserte og innkjøpte illustrasjoner. De første 20 årene ble det brukt xylografier (trestikk), litografier og tegninger, før fotografiet ble vanlig i løpet av 1890-årene.

Redaksjonene var imponerende tidlig ute med å fange opp nye vitenskapelige oppdagelser og gjennombrudd, og hadde i tillegg en forkjærlighet for å formidle nye oppfinnelser og ny teknologi av ymse slag: telefon, den talende fonograf, fotofon, ebullioskop, pluviograf, telefonograf, og grafofon – for å nevne noen.

I løpet av de første tiårene på 1900-tallet endres det vitenskapelige blikket, artiklene i Naturen får et mer gjennomført vitenskapelig preg, og utvalget av kuriøse artikler og kortnotiser ble redusert.

Formatet på artiklene ble lengre og i en viss grad mindre populærvitenskapelige, og gjenspeilte de stadig voksende fagmiljøene ved Bergens Museum. Men selv om innholdet ble strammet inn, var det fremdeles rom for innsendte hverdagsobservasjoner, som i Robert Klosters nærmest poetiske innlegg om «Tidlig parring hos Stær» i Nygårdsparken, fra mai 1935.

Knut Fægri var redaktør for Naturen i over 30 år, fra 1947 til 1978, og debuterte som forfatter i tidsskriftet i februar 1929, 19 år gammel, med en kort notis med tittelen «Bygger Berggylten rede?». Fægri ble en svært markant og synlig redaktør i Naturen og skrev selv artikler innenfor de fleste fagområder. Fascinerende fremtidsrettet er Fægris artikkel om «Verdens største regnemaskine» fra 1948, IBMs nye elektronrør-regnemaskin, som ifølge Fægri var «så stor at det er ikke til å tro». Naturens fascinasjon for ny teknologi var således like synlig i 1948 som i de første årgangenes forkjærlighet for grafofoner og fotofoner.

Digitaliseringsprosjektet av Naturen har vært et samarbeid mellom Universitetsbiblioteket i Bergen og Selskapet til Vitenskapenes Fremme. Nå kan man lese dem via Marcus.

Med museumsbygningen som ny logo. Forside fra Naturen 1887.
Oppslag fra februar 1881, med en av de mange artiklene om Den Norske Nordhavs Expedition 1876-1878.
Illustrert fysikkeksperiment fra Naturen i 1882: «Forsøg med at sønderslaa en Stok over to Glas. Principet for Trægheden».
Grafofon, en tidlig og temmelig tungvint versjon av diktafonen, presentert av Naturen i 1889.
Tidsskriftet endret stadig utseende, her i en versjon fra en forside i 1905.
Robert Klosters innsendte hverdagsobservasjon i 1935, «Tidlig Parring hos Stær».
«Verdens største regnemaskine», IBMs nye elektronrør-regnemaskin, presentert av Knut Fægri i Naturen i 1948.
Naturen i ny visuell drakt fra 1912.

Spesialsnop

Spesialsamlingane ved Universitetsbiblioteket ved UiB inneheld mange skattar, og nokre av godbitane blir presenterte i denne spalta i På Høyden.

I Manuskript- og librarsamlinga finn ein antikvariske bøker, kart, aviser og brev. Her er brev av Olav H. Hauge, førsteutgåver av Dickens og gamle kart.

Biletsamlinga er eit av dei eldste arkiva for historisk fotografi, med heile 1,2 millionar bilete. Meir enn 50 000 av dei er tilgjengelege for publikum.

Språksamlingane inneheld mellom anna grunnlaget for dei norske ordbøkene, og materiale for namnegransking. Samlingane blei overførde frå Universitetet i Oslo til UiB i 2016.

Skeivt arkiv samlar norsk skeiv historie. Arkivet starta opp med det personlege arkivet til Karen-Christine Friele. Arkivet har eit eige skeivopedia.

Spesialsamlingane er tilgjengelege for forskarar, studentar, journalistar, forlag og andre med interesse for historie.

Powered by Labrador CMS