Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Kantinekundene hos SiB synes de får stadig bedre service og er tilfredse med prisene, viser brukerundersøkelse.
På Høydens egen pristest (se faktaboks) viser at SiB kan konkurrere med de rimeligste restaurantene i Bergen sentrum.
– Jeg har spist her i 20 år og synes maten har blitt betydelig bedre siste året. De ansatte er hyggelige og serverer utenlandske retter, men også norsk hverdagsmat, sier førsteamanuensis Annette Myre Jørgensen ved Institutt for framandspråk.
9 prosent bedring
Kafédriften til Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) oppnådde i 2013 en kundetilfredshet (KTI) på 59 prosent. Dette er en jevn fremgang sammenlignet med 2011 (52 prosent) og 2009 (50). Den siste brukerundersøkelsen ble gjennomført i vår.
– Tilbakemeldingene er at studentene er mer fornøyde med prisene nå enn før, og at servicegraden har økt, sier direktør Ørjan Vågstøl i SiB Kafe/ SiB Catering.
Bruker 600 kroner uken
På Høyden treffer Myre Jørgensen ved middagsbordet sammen med kollega og språklærer Magalis Berget.
Førstnevnte spiser lunsj i HF-kantinen hver dag og middag på Studentsenteret to-tre ganger. Ukentlig legger hun igjen rundt 600 kroner hos SiB, som utgjør mellom 25 000 og 30 000 kroner året.
Det er ikke dyrt her sammenlignet med andre steder
– Åpningstidene på HF kunne vært lenger på ettermiddagen, men tilbudet er greit. Av og til kan det bli litt trangt når studenter setter seg til å lese. Det er ikke dyrt på SiB sammenlignet med andre steder. Noen kantiner på Sandsli er kanskje mer subsidiert, men de har få restauranter i nærheten, sier Myre Jørgensen.
– Jeg spiser her hver fredag og er stort sett fornøyd, sier Berget.
Slik holdes prisene lave
Ansatte betaler primært samme SiB-priser som studenter. Kun spesialtilbud er gradert. Eksterne (ikke-ansatte) betaler alltid egne priser, som ligger rundt 15 prosent høyere.
– Hvor mye er prisene subsidiert?
– Vi har fritak for utgående merverdiavgift på matvareprodukter (15 prosent ). I tillegg har SiB frie lokaler. Samlet utgjør dette en «fordel» på mellom i 20-25 prosent sammenlignet med normale markedspriser, sier direktør Vågstøl.
– På spesialtilbud gir vi rabatt kun til studenter, eksempelvis Eksamensmiddag (50 prosent), som kun gjelder studenter og ikke ansatte.
Derfor varierer prisene
Prisene på norske bedriftskantiner varierer fordi bedriftene har ulike modeller for intern subsidiering.
– Vi mener selv SiB ligger på et fornuftig og riktig prisnivå. I forhold til andre samskipnader ligger SiB prismessige stort sett likt med de andre største byene. Prisene varierer noe i forhold til hvilke produktkategorier som er prioritert, sier Ørjan Vågstøl.