Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Visste du at Norge var først ut med å forby homoseksualitet i Europa? Hanne Marie Johansen har ved hjelp av forskere samlet hele den skeive historien i Norge i bokform.
— Slik Gulatingsloven var nedtegnet på 1100-tallet er dette det eldste kjente europeiske lovverket som satte et tydelig forbud mot homofili, forklarer forfatteren.
«To karmenn» måtte ikke blande seg «i lekamslyst», ifølge loven. Om de likevel skulle finne på å gjøre det så kunne de slippe straff med å gå på glødende kull - uten å ta skade av det.
Forbudet fra Gulatingloven gjenspeiler seg i grunn i hele den norske homohistorien. Selve begrepet homofil og homoseksuell kom ikke før på slutten av 1800-tallet, men akten i seg selv ble sett ned på helt fra norrøn tid. Begrepet kom først da psykiatere anerkjente homofili som en del av personligheten og ikke et valg.
— Arkeologer og norrønfilologer har sett på dette lenge. I norrøn tid hadde de ord som «nid» og «spot». Dette var ord som uttrykte at det meste ydmykende en mann kunne gjøre var å bli penetrert av en annen mann, forteller Johansen.
Her begynner altså boken som tar for seg det som er gjort av norsk forskning på homofile, lesbiske og transpersoner frem til i dag. Johansen underviser på Senter for kvinne- og kjønnforskning (SKOK) ved UiB der dette er et tema.
— Jeg underviser om likestilling, inkludering og mangfold. Vi ønsker å lære opp studentene i historisk tenking, men vi har ikke hatt en bok om norsk historie om temaet, forklarer hun.
Johansen tok kontakt med Samlaget for å se om det var interesse for å presentere den norske historien i bokform. Det var det. I arbeidet fikk hun støtte fra historikere og Skeivt Arkiv ved UiB.
— Innholdet er fra tidligere kjent forskning og det vi vet. Jeg håper boken kan være et springbrett til videre forskning på den skeive historien i Norge. Det er fortsatt mye som ikke er dokumentert, sier Johansen.
I dag er det heldigvis slutt på straff der de sender folk over glødende kull eller at man kan risikere fengsel som homofil. Johansen syns likevel at det er underlig at man i dag også har homohets.
— Forskingen viser at det fortsatt er mange uløste oppgaver i skeiv historie, sier hun.
— Man kan se på transpersoner sin historie i Norge eller historien til organisasjonene som har jobbet for rettighetene til homofile blant annet.
Denne uken har regnbueflagget vært synlig flere steder i Bergen. Lørdag avsluttes Bergen Pride med paraden i sentrum som i fjor trakk over 15.000 mennesker ut i gatene.