Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Et amerikansk selskap har utviklet en programvare som sies å kunne skrive forskningsartikler.
«Har du noen gang ønsket deg et trylleformular som kan organisere alle dine data? Og ville det ikke være fint om det hadde fantes en programvare som kunne sette sammen alle relevante data, legge til referansene og gi deg et manusutkast som du kan bygge videre på?»
Slik presenteres forskerroboten Manuscript Writer, utviklet av sciNote.
– Jeg ser ikke noen a priori etiske utfordringer med å bruke et slikt verktøy, så lenge forskere er åpne om at de har brukt det, sier Daniele Fanelli til Times Higer Education.
Fanelli forsker på kvantitativ metode ved London School of Economics. Fanelli tror automatiserte artikkelskrivere som gjør bruk av AI-teknologi vil bli mer og mer utbredt i årene som kommer.
– Dette er den veien vitenskapen går, sammen med mye annen menneskelig aktivitet som involverer kreativitet, sier han til nettstedet.
Fanelli er ikke bekymret for at forskerrobotene uforvarende kan drive plagiering eller fabrikkering av data. Tvert imot. Fanelli tror bruk av roboter kan bidra til å minimere risikoen for at forskere skal gjøre seg skyldig i fjusk.
– Men det er ikke vanskelig å forestille seg ulemper med bruk av slike verktøy. En av de første jeg kommer på, er at det kan redusere unge forskeres incentiv for å lære å skrive eller til og med tenke grundig gjennom vitenskapelige spørsmål, sier Fanelli.