Gerd Kvale og Bjarne Hansen er kommet inn på en prestisjetung liste hos det amerikanske magasinet Time: De er blant de femti som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester. Foto: Hilde Kristin Strand

På listen over de som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester

Publisert

Gerd Kvale og Bjarne Hansen behandler tvangslidelser på bare fire dager. Dette har gitt dem plass på Time Magazines liste over menneskene som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester.

OCD står for Obsessive Compulsive Disorder, på norsk tvangslidelse. Professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen har bygget opp OCD-teamet i Bergen, som ved hjelp av eksponeringsterapi kan behandle pasienter på bare fire dager.

Nå har Kvale og Hansen kommet inn på Time Magazines prestisjetunge liste over de femti menneskene som på verdensbasis gjør mest for å bedre verdens helsetjenester. Kvale og Hansen står på listen i kategorien behandlere.

– Pasienter sier at det er hardt arbeid og en av de mest utfordrende ukene i livene deres. Men endringen de opplever gjennom disse fire dagene oppleves som på et vis magiske, og forandrer livet, siterer Time Magazine Kvale på.

Trodde det var tull

Kvale begynte å bygge opp OCD-teamet i 2012, da hun hadde forskningstermin fra UiB. I dag leder hun et stort forskningsprosjekt, der Helse Bergen er i førersetet. Kvale har permisjon fra deler av UiB-stillingen sin for å lede prosjektet, har hun tidligere sagt til På Høyden. Nå er hun i USA, ved Harvard University, der hun lærer opp amerikanske kollegaer i den bergenske metoden.

– Da jeg først fikk eposten om at vi var nominerte, lurte jeg på om det var spam, sier Kvale til NRK.

Tirsdag fikk hun og Hansen beskjed om at de var kommet inn på listen.

– Det er fantastisk, Time Magazine er jo størst i verden. De har virkelig sett på hva vi har levert. Når Time skriver at vi endrer helsesektoren, betyr det virkelig, virkelig mye. Vi har grunn til å være kjempestolte, sier Kvale.

Må gjøre det de frykter

Pasientene som kommer til OCD-teamet er henvist fra spesialisthelsetjenesten, og har alvorlige angstlidelser. Denne angsten kommer til uttrykk som en tvangslidelse. Angsten kan være knyttet til dagligdagse hendelser som er selvsagte for de aller fleste. Men for dem som lider av en tvangslidelse, kan det være helt lammende. Noen er så redde for bakterier at de ikke tør å håndhilse på andre. Andre kommer seg ikke ut hjemmefra fordi de må gå på en spesiell måte – eller de er redd for at de har glemt å slå av kaffetrakteren.

Når pasientene skal gjennom det fire dagers lange programmet, blir to av dagene brukt til eksponering. Pasientene må da gjøre det de er mest redd for.

I en artikkel fra Dagens Medisin fra 2017, heter det at 700 nordmenn så langt hadde blitt behandlet etter denne metoden. 90 prosent av dem hadde signifikant bedring etter de fire dagene, og fire år senere er nesten 70 prosent kvitt lidelsen. Nå blir metoden brukt på tretti klinikker i Norge.

Powered by Labrador CMS