Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Ny student i Bergen og på jakt etter bolig? Fortvil ikke. I hele sommer står engasjerte studenter parate til å hjelpe bergensstudenter med alt som har med bolig å gjøre. Og tjenesten er helt gratis.
– Kontoret vårt er åpent mandag til fredag fra 10.00 til 17.00, og vi holder det gående helt fram til 1. september. Om du har spørsmål om det å skaffe seg bolig i Bergen, er det bare å sende epost eller ringe oss. Tjenesten er helt gratis, men om du ringer betaler du vanlige tellerskritt, forklarer Erik Sandquist, nestleder i Norsk Studentunion i Bergen (NSU). Derfor har bergenstudenten.no utformet fire ulike skjemaer som kan lastes ned fra nett og brukes når man skal ut og skaffe bolig. Det er mange større og mindre feller å gå i når man er på boligjakt. Mange studenter fristes til å leie usett, fordi de bor langt borte og har få sjanser til å komme til Bergen før semesterstart. Sandquist og Næsse understreker at det er mange ledige leiligheter på markedet, så det er lurt å ikke ta den første og beste, men ha litt is i magen. Men de anbefaler studenter å sette i gang boligjakten fortest mulig.
Det er NSU som driver bergenstudenten.no, sammen med studentene ved Høgskolen i Bergen, NHH og NITH.
Bortimot nitti prosent av alle byens studenter må ut på det private leiemarkedet, og med den nye husleieloven står huseier relativt sterkt, mener Sandquist.
– Loven gir en viss beskyttelse for leietakere også, men ikke god nok. Som leietaker er det fullt mulig å inngå dårlige avtaler, og det er hva vi jobber for å unngå at våre studenter skal gjøre.
Praktisk huskeliste
– Skjemaene dekker hele tidsaksen fra visning og fram til en eventuell reklamasjon. Selve visningsguiden er utformet som en huskeliste over ting som er viktig å se etter når du er på visning. Videre har vi utformet en enkel, standard husleiekontrakt, med vedlagt inventarliste, som man kan benytte når leieavtale skal inngås. Til sist har vi reklamasjonsskjema, om det skulle bli aktuelt. Det vi driver er forbyggende arbeid, forteller Simon Næsse, som er UiB-studenten blant de tre boligagentene som betjener bergenstudenten.no. De to andre er fra NHH og Høgskolen i Bergen.
Opplegget kom i gang i fjor. I år har tjenesten vært åpen siden 1. juni. Hva er det studenter spør om?
– Det er mye forskjellig. Pris og juridiske forhold i selve kontrakten. Men også helt praktiske ting, som: Er det sykkelavstand fra Åsane til UiB? Eller: Har huseier rett til å kreve at jeg vasker ned leiligheten før jeg flytter inn? Det har han ikke, og når vi hører om slike urimelige krav, anbefaler vi gjerne studenten å finne seg et annet bosted, for slikt røper jo litt om hvordan leieforholdet kan utarte til å bli, sier Næsse.
Tidsubestemt best
– Ganske mange leier usett, og det kan være vanskelig å komme seg ut av signerte kontrakter. Men vi tilbyr visningsassistanse: Så fremt vi har anledning til det, går vi på visning for studenter som trenger det, tar bilder og rapporterer om hva som finnes og ikke, og om standard. I enkelte tilfeller råder vi studenten til å takke nei, opplyser Sandquist.
Før selve kontraktssigneringen er det viktig å være obs på om man vil leie tidsbestemt eller tidsubestemt.
– Jeg har hørt om kontrakter med fem års bindningstid for studenter som skulle være i byen i bare ett år. Tidsubestemt kontrakt er det aller beste, da sitter man ikke fast. Da gjelder tre måneders gjensidig oppsigelsestid, noe som gir en rimelig trygghet for begge partene, understreker Næsse.
Depositum er et felt hvor mye rart kan skje. Anbefalingene fra jusstudent Næsse er klare.
– Enkelte huseiere vil ha depositum utbetalt cash eller inn på sin egen konto, men dette må man ikke gå med på. Det må opprettes en egen konto for depositum og det er huseier som skal bekoste dette, ikke leietakeren.
Is i magen
– Enkelte velger å inngå leiekontrakt i god tid før semesterstart, og i så fall kan man godt prute på prisen. Man kan prute på prisen i alle fall. Det er ikke sikkert at det har vært femti mennesker på visning selv om huseieren sier det, poengterer Sandquist, som mener at nye bergensstudenter har mye å se fram til.
– Nye studenter skal vite at de har valgt helt rett. Bergen er en kjempefin by med flott studentmiljø. De vil trenge et sted å bo, og det kommer til å ordne seg.
Næsse nikker.
– Med denne tjenesten prøver vi å gjøre overgangen til Bergen litt mindre skummel. Jeg skulle gjerne hatt dette tilbudet selv da jeg kom til Bergen som 19-åring. Da ville jeg visst at Fyllingsdalen ikke akkurat ligger i sentrum, flirer han.