Tårnsalen har ikke vært åpen for publikum på lenge. Når Naturhistorisk Museum åpner igjen, skal rommet blant annet brukes til debattserien UiB Innsikt. Foto: Tor Farstad

Ny debattserie: Hvorfor er det noen som ikke tror på forskning?

Forskerne har ropt varsko i årevis. Men hvorfor er det mange som ikke tror på det de sier om menneskeskapte klimaendringer?

Publisert

Vaksinasjonsprogram. Alternativ medisin. Oppdrettsnæring. Holocaust. Tilsynelatende helt ulike tema, men de har noe felles: Mange mennesker tror ikke på forskningen som er knyttet til disse temaene. Dette er grunnen til at nettopp disse fire er tema i den nye foredragsserien UiB Innsikt, som starter lørdag.

— Vi skal ta opp tillit og mistillit til forskning, og kunnskapsfornektelse. Og hva er egentlig kunnskapsfornektelse, spør prorektor og initiativtaker Margreth Hagen.

Hernes kommer

Hagen sier at vi lever i en tid der mange sår tvil om både forskning og kunnskap, og der medievirkeligheten er helt annerledes enn for noen år siden.

— For å forstå hva kunnskapsfornektelse er,må vi som universitet være i dialog med samfunnet rundt. Vi må være selvreflekterende, og vi må gjøre et tydelig forsøk på å forstå. Kanskje er ikke vi i akademia tydelig nok i vår formidling, sier Hagen.

Sosiologi-professor Gudmund Hernes skal innlede lørdagens debatt med et foredrag. Foto: Kim E. Andreassen

Til det første møtet, som er lørdag, kommer blant andre Gudmund Hernes. Han er sosiolog, professor og æresdoktor ved UiB, og skal sitte i panel sammen med klimaforsker Kikki Kleiven og journalist Astrid Rommetveit.

— Det er viktigere enn noen gang at alle er med, ellers klarer vi ikke å redde kloden vår. Men hvorfor har ikke alle tillit til at klimaendringer er menneskeskapte, spør Hagen.

Kanskje er ikke vi i akademia tydelig nok i vår formidling.

Margareth Hagen

I et av de senere møtene er holocaust-fornektelse tema. Da kommer Sir Richard Evans, historieprofessoren som avslørte David Irving. Irving er en britisk forfatter som har skrevet mye om andre verdenskrig, og som er kjent som holocaustbenekter – noe han selv avviser.

I tårnsalen

UiB Innsikt er helt klart en del av universitetets samfunnsansvar, mener prorektor. Hun sier at målgruppen er folk flest, studenter og forskere. Møtene blir holdt på Universitetsmuseet. Første gang i forhandlingsrommet i sørfløyen, men de neste møtene skal avholdes i tårnsalen på Naturhistorisk Museum.

— Dialog er viktigere enn noen gang før, og den beste motvekten til populisme er å ta folk på alvor, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS