Hans kongelige høyhet kronprins Haakon overrakte diplomet til Holbergvinner Michael Cook.

Vil hedre sin gamle skole

Publisert

Michael Cook, britisk ekspert på islams historie, ble tildelt årets Holbergpris i Håkonshallen i dag. Deler av prispengene vil han gi til sin gamle skole, som lærte ham hva forskning handler om.

Cook er tilknyttet Princeton University i USA, og regnes som en av de fremste islamkjennerne i verden. Ett av de sentrale verkene er boken «Commanding Right and Forbidding Wrong in Islamic Thought» fra 2000.  

Hans kongelige høyhet kronprins Haakon stod for overrekkelsen av Holbergprisen  i Håkonshallen. 

Professor Michael Cook begynte tidlig, ved å være med sin forskerfar på utgravinger i gamlebyen i Smyrna i Tyrkia. Prispengene vil han blant annet bruke på sin gamle skole i Edinburgh, og til å hjelpe fram unge islamforskere ved Princeton. (Se hele videointervjuet nederst i saken.)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen måtte svare på spørsmål i Stortinget i dag. Næringsminister Monica Meland fikk i stedet en ikke-planlagt tur til hjembyen, som vikar for Røe Isaksen. 

NTNU-lingvist
Nils Klim-prisen ble tildelt det norske multigeniet og lingvisten Terje Lohndal. Komiteen har latt seg imponere over hans forskning på formal syntaks og semantikk. Han er utdannet ved UiO og tok doktorgraden ved University of Maryland i USA. Han ble en av landets yngste professorer, han har allerede et utall artikler bak seg i anerkjente tidsskrifter, og snart kommer doktoravhandlingen hans ut på Cambridge University Press. 

Hans arbeidsgiver, NTNU, var representert ved dekanen ved HF, Anne Kristine Børresen, og prorektor Kari Melby, også humanist. 

Rektor Dag Rune Olsen kom til Håkonshallen fra utdelingen av Holbergs skolepris på Bergens katedralskole, Holbergs alma mater. – Sammen med Nils Klim-prisen peker dette fremover, mot forskningens framtid, sa han til forsamlingen i Bergens storstue. 

Samfunnsvitenskapens Nobelpris
Holbergs internasjonale minnepris er opprettet av Stortinget, mens utdelingen og administrajonen av prisen er overlatt til UiB. 
Holbergprisen blir av og til omtalt som samfunnsvitensapens Nobelpris. Den er i alle fall en av de største prisne innenfor fagområdet - på fire og en halv million kroner. 
I år er det 11. gang prisen deles ut.
Holbergprisen deles årlig ut til forskere som har gitt fremragende bidrag til humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. 

Tidligere prisvinnere er Julia Kristeva, Jürgen Habermas og fjorårets Bruno Latour. I likhet med Nobels (fredspris) er det ikke alle tildelingne som har vært unisont bejublet. 
Senest i dagens BT skriver professor emeritus Gunnar Skirbekk at den vitenskapelige komiteens mandat er for vidt til at man kan ha oversikt over de mest verdige kandidatene. 

Strid om Holbergprisen
«Det har stått strid om Holbergprisen, heilt frå første stund, då prisen i 2004 vart tildelt Julia Kristeva.» Fjorårets tildeling til Bruno Latour var «påviselig en skandale», skriver filosofen ved Senter for vitenskapsteori. 

Et eget styre for Holbergprisen foretar den foremelle utdelingen, etter innstilling fra en internajonalt sammensatt fagkomité. Leder av Holbergstyret er professor og tidligere UiB-rektor, Sigmund Grønmo. 

Nils Klim-prisen deles ut til en ung, nordisk forsker under 35 innenfor Holbergprisens fagfelt. Prisen er på 250 000 kroner.

Holbergprisen i skolen er en konkurranse mellom videregående skoler om beste forskningsprosjekt innen de samme fagene. Hvem vant?

Professorene Michael Cook, Princeton University, og Terje Lohndal, NTNU.
Powered by Labrador CMS