— Bare tenk deg… eventyrforskning! I dag ville jeg aldri fått midler til å drive min forskning, mener Holbergprisvinner Marina Warner.

Marina Warner sa opp i protest

Publisert

Årets Holbergvinner, Marina Warner, forteller her om hvorfor hun valgte å forlate professoratet ved University of Essex.

Pengene dikterer den frie tankens retning. En kultur preget av underdanighet og lydighet til en ledelse uten forståelse for forskning. Forskere som blir tvunget til å skrive prosjektsøknader i stedet for bøker og vitenskapelige artikler. Ansatte som blir kneblet og nektet å si sin mening om tingenes tilstand.

– Dette ville jeg snakke om, sier Warner.  

Kritikken ble ikke tatt vel imot. Hun ble bedt om å ta et års permisjon – uten lønn. Hun valgte å si opp.

Akademisk frihet er truet
– Forskere frykter at deres epost blir overvåket av ledelsen, forteller Marina Warner i dette intervjuet med På Høyden – rett etter hun mottok årets Holbergpris i Håkonshallen.

Marina Warner valgte å slutte ved University of Essex i fjor i protest mot hva hun oppfattet som en business-styrt forskningsinstitusjon.

– Mange unge akademikere har for mye å tape på å stå frem og si sin mening om hvordan universitetene blir styrt i dag. Jeg, på den annen siden er i slutten av min karriere.

Humaniora må bevise økonomisk nytte for å få offentlig støtte, påstår Warner. Dette legger ytterligere press på den akademiske friheten.

Økonomisk krise
Bakgrunnen er den økonomiske krisen siden høsten 2008 i Europa og i Storbritannia. Den offentlige støtten til universitetene er kuttet og skolepengene er økt. Kravene til inntjening via eksterne kilder, er skyhøye.

Warner er i dag forskere ved University of London og All Souls College, University of Oxford.

 

Powered by Labrador CMS