Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Gilroy er en britisk historiker og kulturforsker, og forskningen hans har særlig hatt innflytelse innenfor rasestudier og postskolonialisme.
Han er professor i amerikansk og engelsk litteratur ved King's College i London, og er blant de mest kjente forskere og intellektuelle i dagens Storbritannia.
Gilroy har særlig markert seg i kampen mot rasisme, både som kulturforsker og aktivist.
— Min forskning tar for seg det tankeunderskudd som gjør at ikke alle mennesker får ta del i samme grad av menneskelighet, sier Gilroy i en pressemelding.
— Jeg har fokusert på hvordan påståtte raseforskjeller skaper en forestilling om noe undermenneskelig, og har prøvd å utvide betydningen av humanisme til å få et mer akseptabelt moralsk og politisk innhold,» forklarer han.
— For meg er kritikk av rasisme og rasetekning veien til en klarere, dypere forståelse av menneskeheten og dens omdiskuterte vesen.
— Gilroy er en av de viktige intellektuelle i den britiske offentligheten, sier Holbergprisens styreleder Sigmund Grønmo til På Høyden.
Han trekker frem Gilroys brede forskning, med fokus på rasisme og kolonialisme. Gilroy tok doktorgrad i 1986. Allerede året etter kom den kjente boken « There Ain’t no Black in the Union Jack », som etablerte Gilroy som en av de fremste forskerne på rasistiske kulturer i Storbritannia.
— Gilroy er en modig, inspirerende og transformativ forsker, og hans arbeider berører mange av vår tids mest presserende spørsmål», sier leder av Holbergkomitéen Dame Hazel Genn.
Tidligere år har Holbergprisen fått kritikk for å være for hvit, uten prisvinnere fra sør.
— I år er i hvert fall vinnerens forskning knyttet til minoritetsproblematikk?
— Ja, og Gilroy er heller ingen hvit mann, sier Grønmo.
Holbergprisen er på seks millioner kroner, og vil bli delt ut under et høytidelig arrangement i Universitetsaualen i Bergen 5. juni.Prisen dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.