NSO-leder Therese Eia Lerøen (hummer fire fra venstre fremme) sammen med studenter fra mange andre land. Denne uken har Global Student Voice blitt arrangert i Bergen. Bak: Merzhan Abilkas (Kazakhstan), Marina Viguier Sandkvist (Frankrike), Alvaro Cerame (Spania), Jason Sakalia (Niue), Thiha Win Tin (Burma), Omar Ordús (Colombia), Viktor GRønne (Danmark), Beth Button (Storbritannia). Framme: Raul Araujo (Brasil), Helge Schwitters (Norge), Darya Pastukhova (Hviterussland), Therese Eia Lerøen (Norge), Mccoy Tidiane Zabsonre (Burkina Faso), Luis Tejedor (Spania), Bilan Arte (Canada), Anas Abu Alrub (Palestina), Tamires Sampaio (Brasil). Foto: Hilde Kristin Strand

Arbeider for felles studentstemme

Publisert

De siste dagene har studenter fra mer enn femti land vært samlet i Bergen. Målet er å sparke i gang en global studentorganisasjon.

– Organisasjoner som Unesco og FN tar mer og mer eierskap til utdanning. Men det finnes ingen ordning for å få studentene med der beslutningene taes, sier Therese Eia Lerøen.

Hun er leder i Norsk Studentunion (NSO), som de siste dagene har vært vertskap for en stor internasjonal konferanse for studenter: Global student days. Studenter fra mer enn femti land vært samlet i Bergen og på UiB, blant annet med en felles deklarasjon på programmet. Torsdag og fredag er NSO og UiB vertskap for generalforsamlingen for den europeiske studentunionen (ESU).

Organisasjon fra 1946
I 1946 ble det opprettet en internasjonal studentorganisasjon. Den er ikke lenger aktiv. Nå er målet å sparke i gang en ny, global studentorganisasjon. Forrige helg var studenter fra mange ulike land samlet på Voss for å lage første forslag til en deklarasjon, som skal fungere som en grunnplattform for samarbeidet.

– Vi vil arbeide for på legitimt vis å skaffe oss en stemme for å påvirke globale prosesser. Samtidig vil en internasjonal organisasjon også være et godt nettverk, sier Lerøen.

Det er 43 medlemsland i ESU. I tillegg har det vært studenter fra blant annet Burma, Canada, Burkina Faso og Brasil i Bergen denne uken. Lerøen sier at NSO har bidratt økonomisk selv til konferansen, men også fått god støtte fra blant annet Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet og flere av landets høgskoler og universiteter.

Ikke alle har akademisk frihet
– I Norge handler studentdebatten ofte om studiestøtte og studentboliger. Hvordan er disse utfordringene sett mot studentlivet i andre land?

– Man har selvsagt ulike utfordringer. Vi trenger ikke se lenger enn til Storbritannia og spørsmålet om skolepenger. For mange av studentene som er samlet her er ikke akademisk frihet selvsagt, heller ikke demokrati og menneskeretter. Det er en student her fra Swaziland. Han er omfattet av «Students at risk»-ordningen fordi han har vært fengslet i hjemlandet for sitt arbeid for demokrati, sier Lerøen.

I Norge er det ikke økonomiske hindre som gjør at ikke alle kan studere. Slik er det i mange andre land. Der er det de privilegerte som før mulighet til å ta høyere utdanning.

NSO er opptatt av solidaritet. Vi ønsker å danne en sterk stemme for et globalt nivå, og bistå, men også lære av, studentorganisasjoner i andre land, sier Lerøen. 

Powered by Labrador CMS