Litt over tusen studenter er i dag registrert ved studiene som Torbjørn Røe Isaksen vil fase ut. Foto: Colourbox

Slutt for surfestudentene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen varsler en innstramming av norske høgskolers mulighet til å sende studentene til eksotiske destinasjoner. Det kan bety at tilsatte ved høgskolene mister jobben.

Som student kan du studere økonomi og ledelse ved Høgskolen på Gjøvik, avdeling Bali. Du kan også studere idrett på Høgskolen i Finnmark, mens du hele tiden oppholder deg i Karibia.

– Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han sikter til studieemnene en rekke norske høgskoler tilbyr i samarbeid med kommersielle aktører.

I overkant av tusen studenter er i dag på ulike eksotiske destinasjoner i faglig regi av norske høgskoler. Dette vil Kunnskapsdepartementet ha en slutt på. I en pressemelding sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at trekker studienes faglige kvalitet og relevans i tvil.

– Dessuten er det neppe en naturlig oppgave for norske statlige høyskoler å tilby ordinære utdanninger for norske studenter på eksotiske destinasjoner, som for eksempel Bali, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Skal fases ut
Kunnskapsministeren mener faglig relevans bør være et kriterium for utveksling.

– Studietilbud av denne typen hvor utenlandsoppholdet har liten faglig relevans er ikke i tråd med regjeringens forventninger til kvalitet i norsk høyere utdanning og skal fases ut, sier Røe Isaksen. 

Departementet har utarbeidet en liste over Høgskoler som tilbyr studier som frister studenter med lite faglig relevant nærhet til strender og skibakker.

Blant disse er Høgskolen i Gjøvik, som samarbeider med Norcis om årsstudiene Økonomi og ledelse og Vitenskap, menneske og samfunn på Bali. Også Høgskolen i Hedmarks samarbeid med Active Education om studietilbudene i Chamoni, Florida, Brasil og Bali står på departementets liste.

Kan føre til nedbemanning
Ved Høgskolen i Nesna er i alt 220 studenter registrert ved såkalte badestudier. For hver student betaler departementet mellom 35 000 og 43 000 kroner årlig, forutsatt at studentene følger normert studieprogresjon, skriver Aftenposten.

Blir tilbudet avviklet, kan høgskolen tape 7-8 millioner kroner.

– Det vil bli krevende. Vi må prøve å kompensere med nettstudier eller andre typer studier. Blir denne døren lukket, må vi jobbe for å åpne andre dører. Hvis ikke må vi starte en prosess med nedbemanning. Vi lever av studiepoengproduksjon. Klarer vi ikke å opprettholde den, må vi nedbemanne, sier rektor Sven Erik Forfang til Aftenposten.

Disse studietilbudene kan bli avviklet

  • Høgskolen i Hedmark: Har en samarbeidsavtale med Active Education om studiene vintersport og frikjøring, sommeridretter, fysisk aktivitet og helse, personlig trener I og II, ernæring og kostholdsveiledning. Studiesteder for ett eller flere av emnene er Chamonix, Florida, Brasil og Bali. Vårsemesteret 2014 er det 347 studenter på slike studier.
  • Høgskolen i Nesna: HiNe samarbeider med GoStudy og har 13 studier i utlandet, deriblant ex. phil./ ex. fac. kultur, idrett, personlig trener og engelsk. Studiesteder er Bali, Brasil, Mexico og Sydney. I 2014 er det 220 studenter på slike studier.
  • Høgskolen i Sogn og Fjordane: Høyskolen har hatt samarbeid med Gateway College, men dette er nå avsluttet og skal etter planen være helt avsluttet ved utløpet av 2014. Dette semesteret har høyskolen 199 studenter på dette samarbeidet (med Gateway Education tidl. Gateway college). Dette gjelder idrett og personlig trener på Bali og Mexico, og sykepleie og internasjonalt arbeid i Cape Town.
  • Høgskolen i Telemark: Har samarbeid med Gateway College, men denne avtalen er sagt opp med virkning fra 1.1. 2015. Samarbeidet gjaldt studieforberedende og førstesemesters studium. Studiesteder er Bali, Cape Town, Mexico, New York og Paris. Høyskolen har p.t. 283 studenter på slike studier.
  • Høgskolen i Ålesund: Har samarbeid med Gateway College, men denne avtalen er sagt opp med virkning fra høsten 2014. Dette gjelder fire tilbud á 30 studiepoeng innenfor områdene fransk og spansk språk/kultur. 70 studenter har vært tatt opp på disse studiene i inneværende semester.
  • Høgskolen i Gjøvik: Høgskolen i Gjøvik har samarbeid med Norcis om årsstudiene økonomi og ledelse og vitenskap, menneske og samfunn på Bali. Våren 2014 var det tre studenter på disse studiene.

(Kilde: Kunnskapsdepartementet)

Powered by Labrador CMS