Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
NMBU har fått lov til å kvotere inn menn på både veterinær- og dyrepleierutdanningen i over ti år. Nå snur Kunnskapsdepartementet, og sier dette ikke er i tråd med loven.
Praksisen med å gi tilleggspoeng til menn som søker veterinær- og dyrepleierutdanning ved NMBU har vist seg ikke å være i tråd med likestillingsregelverket. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
I opptaket til høyere utdanning i 2017 vil det derfor ikke bli gitt slike tilleggspoeng.
Stortingsrepresentant Marianne Aasen sendte derfor et skriftleg spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne. I svaret fra Horne går det fram at likestillingsloven bare åpner for positiv særbehandling av menn i særlige tilfeller. Hun varslet kunnskapsministeren om feilen, og ba han se nærmere på saken.
Les mer: Bryt lova med mannskvotering
Nå har Kunnskapsdepartementet sett at dette ikke er i tråd med det gjeldende likestillingsverket og trekker tilbake ordningen med tilleggspoeng for menn på de to utdanningene ved NMBU.
– Jeg har undersøkt om det er mulighet for å kunne gi tilleggspoeng også ved opptaket denne sommeren, men dessverre er det ikke mulig innenfor gjeldende regelverk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
I den nye likestillings- og diskrimineringsloven foreslår regjeringen en kjønnsnøytral bestemmelse om positiv særbehandling slik at det blir lik adgang til positiv særbehandling av kvinner og menn.
Les mer: Regjeringen åpner for å kvotere inn menn på høyere utdanning
Hvis Stortinget vedtar den foreslåtte bestemmelsen, betyr det at Kunnskapsdepartementet kan gi adgang til å gi tilleggspoeng til både kvinner og menn.
Regjeringen vil også følge opp Stortingets anmodning om å utrede tilleggspoeng til det underrepresenterte kjønn.
– Vi setter i gang en slik utredning nå for å finne ut om det skal gis tilleggspoeng til menn ved opptak til utdanninger med svært skjev kjønnsbalanse fra opptaket sommeren 2018. Da vil vi igjen vurdere veterinær- og dyrepleierutdanningen, sier Røe Isaksen.