Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Et pilotprosjekt for utprøving av et elektronisk kjemikalieregister er gjennomført ved Kjemisk instiutt. I mars starter arbeidet med å utvide registeret til å gjelde for hele UiB.
Universitetet i Bergen er lovpålagt å ha et stoffkartotek med oppdaterte HMS-datablader for merkepliktige kjemikalier og informasjonsblad for de kjemikaliene som ikke er merkepliktige. Det er også lovfestet at UiB må foreta en risikovurdering over de kjemiske stoffene som benyttes ved institusjonen og å ha oversikt over hvem som bruker helsefarlige kjemikalier. Disse pliktene vil bli lettere å etterkomme med et elektronisk kjemikalieregister. Det eletroniske kjemikalieregisteret er todelt. På den ene siden består det av en database av HMS-databladene som gjerne inneholder 4-5 A4 siders informasjon om hvert kjemikalium. Alt fra hvordan det skal håndteres, lagres, opplysninger om førstehjelp. På den andre siden består det av en administrasjonsdel, der det er registrert hvilket rom hvert enkelt kjemikalium befinner seg på. Alle opplysningene i kjemikalieregisteret er søkbare. HMS-databladene er søkbare for alle ansatte og studenter via et webgrensesnitt, mens tilgangen til opplsyninger om hvor kjemikaliene oppbevares kan begrenses. Det at systemet er søkbart gjør det mulig å generere alle slags rapporter ut fra opplysningene. Utne ledet arbeidet med pilotprosjektet på Kjemisk institutt og skal i to år lede arbeidet med å utvide registeret, sammen med en ressursgruppe bestående av folk fra HMS-avdelingen, IT- avdelingen og Innkjøpsavdelingen.
Søkbart system
- UiB er for eksempel pålagt å jevnlig levere en brannrapport på hvor vi har brannfarlige kjemikalier. Ved hjelp av det elektroniske registeret vil det være lett å hente ut disse opplysningene når vi trenger dem, forklarer Ritwa Andersen Utne, avdelingsingeniør ved Kjemisk instiutt.
Omfattende arbeid
Med tanke på at det antas at det finnes omkring 9000 helsefarlige kjemikalier ved UiB har de en omfattende jobb foran seg.
–Det vil bli oppnevnt kontaktpersoner på alle avdelinger som benytter helsefarlige kjemikalier, som skal delta i arbeidet med å implementere kjemikalieregisteret på avdelingsnivå. Det er også satt av midler til å ansette folk til dette arbeidet. Vi ønsker her å benytte studenter med en del kjemibakgrunn og håper det vil gi en del sommerjobber i år, sier Utne og legger til at de som er interessert i dette kan ta kontakt med henne.