Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Det er store ambisjoner knyttet til verdiskaping i sjømatnæringen, og når arrangementet «Sjømat for alle» går av stabelen i Bergen 28.-30 august, er ett av formålene å skape tettere kontakt mellom industri og akademia.
Det er stiftelsen Fiskeriforum Vest som står bak «Sjømat for alle» som i år arrangeres for andre gang. I løpet av de tre dagene arrangementet varer, blir det folkefest på Fisketorget, mottakelse på Statsraad Lehmkuhl og en konferanse om sjømat og verdiskaping i Grieghallen. Her skal professor ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Ragnar Nortvedt, holde innlegg om eksperimentell strategi for produktutvikling.
Nortvedt, som også er tilknyttet Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, underviser i studieemnene «Kvalitet på sjømat» og «Sjømat og produktutvikling», og har arbeidet spesielt med kvalitet på fisk fra fiskeoppdrett og fiskeri.
– Det er tre hovedpunkter i en god produktutviklingsstrategi. For det første må man ha nær kjennskap til råstoffene, en må ha godt klima for produktutvikling i bedriften og en må ta i bruk effektive data-håndteringsmetoder for hurtig å finne frem til resepter for eksempel. Det kreves altså både biologisk, kjemisk og statistisk kunnskap, og denne kompetansen har vi på universitetet, sier Nortvedt.
Han peker på at produktutvikling favner om alt fra resepter på fiskefôr til ulike prosesser innen fiskerinæringen. Ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi har en forskningsgruppe, under Nortvedts ledelse, jobbet mye med kvalitet og foredling av torsk, blant annet gjennom et stort samarbeidsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd.
– Her er slakteprosesser et viktig område. Det er kjent at fiskens kvalitet påvirkes av stress under fangst og slakting, men siden hver art har ulik toleransegrense, er det viktig med videre forskning. Man har blant annet sett på hvordan man kan unngå stressreaksjoner ved å mellomlagre torsk i tanker med nedkjølt vann. Dette er naturligvis blitt kalt kald fisk-konseptet, forteller Nortvedt.
De har også studert ulike analysemetoder som kan effektivisere sorteringen av fisk etter kvalitet. Billedanalyse er et slikt redskap. Små kameraer montert ved samlebåndene tar fortløpende bilder, som så blir analysert av et dataprogram. Algoritmene er utviklet ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi.
– Dataprogrammet sorterer fisken i forhold til form, fett og farge i tillegg til at det registrerer både parasitter, blodflekker og andre lyter, forteller Nortvedt og opplyser om at denne metoden nå skal videreutvikles.
Konferansen «Sjømat og verdiskaping» åpnes av fiskeriminister Svein Ludvigsen som vil fortelle om regjeringens satsing på dette området. Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen vil også være tilstede, sammen med representanter fra Fiskeridirektoratet, SNF, EFTA, Havforskningsinstituttet og andre aktører innenfor sjømatnæringen.