Karl Torbjørn Kleveland med de sist innsamlede mobiltelefonene. I bakgrunnen er hans mobilteknisk museum.

Ikke la den gamle Nokia-en slenge i skuffen!

Publisert

Gi den heller til Karl Torbjørn Kleveland ved IT-avdelingen. Han har samlet inn kasserte UiB-mobiler i ti år. Panten han får, går til Røde Kors.

– Det første jeg gjør når det kommer inn en gammel mobiltelefon, er å sjekke om jeg har den i museet.

Det har han antakelig, å dømme etter mobilsamlingen i glassmontrene utenfor kontoret hans.

Ikke <<kjekt å ha>>
Ikke la den gamle mobilen din ligge i skuffen - selv om du kan få bruk for den en vakker dag. Send den til Kleveland, IT-avdelingen. Han vet hva han skal gjøre med den.

Mobiltelefonene samler han opp til han har en kasse full, og sender dem til et anerkjent firma i England. EMC Europe tar på seg å slette alle data fullstendig - uten å åpne telefonene. De nyere og brukbare, blir pusset opp og gjenbrukt av nye mobilbrukere, mens resten av skrapet blir resirkulert for metaller og komponenter.

Givere skal være helt sikre på personvernet og datasikkerheten. Firmaet i England sender i retur et sertifikat på at alt er slettet.  Tilbake får UiB om lag 40 til 50 kroner per enhet, noe som uavkortet går til Røde Kors.

Grønn filosofi
–Det er ikke bra at gamle mobiler med gamle batterier ligger og slenger i skrivebordskuffen, sier Kleveland.  Batteriet kan lekke.

– I vår grønne filosofi er det også riktig at ansatte leverer inn gamle UiB-mobiler.

Det skal være om lag 900 UiB-abonnementer.

– Faktisk synes jeg at ansatte burde forplikte seg til å levere inn gammalt utstyr når de kjøper seg nytt.

Så langt har samleren og ildsjelen samlet inn 3-400 mobiltelefoner på campus. Han tror det det ligger mange flere utdaterte mobiler rundt omkring som han ikke får kloa i.  

EE-avfall
100 kilo med gjenbrukte mobiltelefoner gir 8 kilo mindre miljøgifter, enn hvis mobilapparatene havner direkte i restavfallet.

Såkalt EE-avfall inneholder metaller du ikke vil ha i suppen, inklusiv stoffer som kadmium, kvikksølv og bly. Alle elektronikkforhandlere skal kunne ta imot brukt EE-avfall. Bergen kommune – gjennom BIR – tar også imot miljøfarlig avfall. Ifølge avfallsselskapet gjenvinnes 98 prosent av materialet i en gjennomsnitts mobiltelefon.

 

 

Året var 1982, og stedet var Molde. Kleveland var festivalgeneral, og hadde fått låne en Simonsen NMT 450-maskin fra NRK for å holde kontakten med innkommende artister. Denne modellen har reim. For litt ekstra, kom mobilen faktisk i en bæremeis.
Powered by Labrador CMS