Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Det var med sjokk og stor sorg vi rett før jul mottok budskapet om at May-Britt Skjelvik var gått bort. Til tross for at May-Britt hadde vært syk lenge, var vi ikke forberedt på tapet av en kjær kollega. Tomrommet hun etterlater seg, er stort.
May-Britt var en forskningsformidler i særklasse ved Universitetet i Bergen (UiB) gjennom snart 25 år, og en pioner og nestor i å formidle forskning gjennom levende bilder, TV og dokumentarfilm. May-Britt har vært en nøkkelperson i TV-miljøet ved UiB siden hun kom til UiB på begynnelsen av 90-tallet. Med lærerutdanning, medieutdanning fra Volda og forfatterstudium i Bø, hadde May-Britt den rette utdanningsbakgrunnen for å bli den særmerkt TV-journalisten og formidleren hun ble.
Det var det tidligere Universitetets mediesenter og TV-produksjonsselskapet knyttet til senteret, Univisjon AS som skulle bli May-Britts vei inn i forskningsformidlingen. I tillegg til å produsere populærvitenskapelige fjernsynsprogrammer for norske fjernsynsstasjoner, ble flere av hennes programmer kjøpt av kringkastere over hele verden. Visjonen var å treffe både hjerte og hjerne hos seeren. Over tid etablerte May-Britt et unikt forhold til forskere på mange fagfelt ved UiB. Et forhold som fortsatte da Univisjon etter hvert ble integrert del av UiBs informasjonsavdeling, senere Kommunikasjonsavdelingen.
Eksemplene på May-Britts evner som forskningsformidler og historieforteller er mange. Sammen med NRK, psykologen Frode Thuen og sin ektemann og UiB-rådgiver Arnt Brandseth ved Kommunikasjonsavdelingen, laget hun det første tiåret av 2000-tallet serien «Vendepunkt», som fortalte om mennesker som på ulik måte har måttet takle kriser i livet, men som hadde klart å snu det til noe positivt for seg selv og andre. Serien slo svært godt an, med et gjennomsnitt på hele 600 000 seere per program i NRK, i tillegg til at den ble vist i dansk, svensk og finsk rikskringkasting. «Vi føler at vi forvalter livene til folk, og det er et stort ansvar», sa May-Britt og Arnt om serien den gang.
Universitets mediesenter og Univisjon var forut for sin tid i Norge med å utvikle studietilbud gjennom fjernundervisning og bruk av levende bilder. May-Britt hadde en viktig hånd også her. Prisme, et fjernstudietilbud for lærere som har norsk som andrespråk var ett av mange slike pionerprosjekt.
May-Britt var også jury-leder for Gulluglen, UiBs og Bergens Internasjonale filmfestivals (BIFF) pris for dokumentarfilmer som omhandler vitenskapelige temaer. I denne rollen hadde hun helt til det siste et internasjonalt blikk på sitt virke.
May-Britt har vært en inspirator og ledestjerne for sine kolleger i arbeidet med formidling av kunnskap. Hun var også en omsorgsfull, klok og humoristisk kollega som det alltid var mulig og ha gode samtaler med. Hun ville ikke ta mye plass, men når hun fikk plassen så tok hun den bedre enn noen.
Tankene våre går nå til ektemannen Arnt og barna, Simon og Sara. Vi har mistet en aktet og kjær kollega. Takk for tiden vi fikk sammen. Vi vil alltid savne deg!
Venner og kolleger ved Kommunikasjonsavdelingen, UiB