For 200 kroner i uken får du ligge på en madrass på golvet, men du må ta med egen sovepose.

Normale krisetilstander

Publisert

Om det skulle bli krise, har sovesalen på Hatleberg åpnet dørene for boligdesperate studenter. Men noen boligkrise er det ikke snakk om, mener SiB.

Et sikkert tegn på at sommerferien nærmer seg slutten, er meldingene om kommende boligkrise for studenter. Studentorganisasjonen NSO tror 2014 blir annus horribilis.

Ingen madrass-studenter, ennå
Foreløpig er det ingen madrass-studenter å se på krisetilbudet på Hatleberg. Sovesalen for studenter på boligjakt åpnet for sikkerhets skyld fredag. SiB har lagt frem syv madrasser i det som normalt er en lesesal i C-blokken ovenfor NHH. Ingen har så langt vært innom Studentsenteret og bedt om nøkkel. Tilbudet i Ytre Sandviken stenger i slutten av måneden.

I fjor åpnet dørene til vel 700 hybler på Grønneviksøren. Da var det få studenter som benyttet seg av tilbudet om madrass.  Heller ikke i år er det lagt opp til noe køsystem, ifølge Marita Monsen, kommunikasjonsleder i SiB.

– Vår erfaring er at det alltid ordner seg, sier hun.

Flere private boliger på markedet
Når 4000 nye studenter leter etter bolig samtidig, blir det trangt inn dørene på visningene.

På landsbasis tyder annonseringen på finn.no at antallet utleieobjekter har økt betydelig. 30 prosent flere boliger ble lagt ut i første kvartal i år, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, i følge dn.no. Tusenvis av nye studenter står på venteliste hos landets samskipnader, men det tar ikke lange tiden før bildet er snudd: Mange studenter slår seg sammen med kompiser utover i høstsemesteret, og flytter over til det private boligmarkedet. Internasjonale studenter på korte utvekslingsopphold reiser hjem før jul. Det medfører at det erfaringsvis står 200-300 samskipnadshybler ledig etter nyttår, forteller SiB til dn.no.

– Vi taper store beløp på dette, det er flere millioner det er snakk om. Det er et såpass stort beløp at vi synes det er viktig, og jobber med problemet, sier Per Kristian Knutsen, administrerende direktør til avisen.

Verre i Tromsø og Trondheim
Oslo har ikke noe korttidstilbud à la Bergen i det hele tatt.

Verre er det lengre nord.

Tromsø har sakket akterut i tildelingen av midler til å bygge studentboliger de siste årene, mener den lokale studentorganisasjonen. I tillegg er det et forholdsvis lite privat marked for utleie. Samskipnaden har derfor igangsatt aksjonen Sofahjelpen , hvor de oppfordrer alle med en ledig provisorisk seng til å melde seg.

Trondheim er studentbyen fremfor noen, med 34 000 studenter, og 8000 nye studenter ramlende inn i byen med drøyt 180 000 innbyggere. I byen har utdanningsinstitusjonene og kommunen i lang tid hatt et samarbeid om en <<Tak over hodet>>-garanti for studenter. Det har blitt benyttet både nedlagte sykehjem og asylmottak som overnattingssted. På det travleste har belegget vært på rundt 100 liggedøgn per dag i august måned, mens det først har begynt å tømmes ut i september.

Mens i år kan Tak over hodet-tiltaket tilby hotellrom ved Lerkendal stadion til sterkt rabatterte priser.

Studentboliger til 13-14 prosent
Siste kvartal var gjennomsnittsprisen for en hybel eller et rom i et bofellesskap i Bergen drøyt 4700, det samme i Trondheim. I hovedstaden må studenter i snitt betale over 5200 kroner, ifølge hybel.no.

Dekningsgraden – forholdet mellom antall studenter og antall studentboliger i regi av samskipnadene – er ganske lik mellom storbyene. Mellom 13 og 14 prosent er også landsgjennomsnittet – en dekningsgrad som har holdt seg på samme nivå siden begynnelsen av 90-tallet.

Det har de siste årene vært en kraftig vekst i antall studentboliger, med rundt 1000 i året. Veksten i antall studenter har imidlertid vært enda kraftigere. Studentorganisasjonen NSO krever 3000 nye enheter i året, så dekningsgraden kan nå 20 prosent. 

Halteberg studenthjem ligger ved NHH i Ytre Sandviken.
Powered by Labrador CMS