Opphever dagpengekarantene

Publisert

Etter press fra Arbeidsdepartementet gir NAV opp ordningen med åtte ukers karantene for doktorgradskandidater som søker dagpenger.

Ti år etter at Forskerforbundet først tok opp saken, krever Arbeidsdepartementet at Nav rydder opp i doktorgradskandidaters mulighet til å motta dagpenger, skriver Forskerforum.

Dette har resultert i at ordningen med åtte ukers karantene før doktorgradskandidater kan søke om dagpenger oppheves. På dette punktet skal kandidatene likebehandles med andre arbeidssøkere. Det kreves at man har vært reell arbeidssøker i tre av de siste femten dagene.

– Det er en veldig gledelig og positiv utvikling. Vi har fått delvis gjennomslag for våre krav, og vi håper på fullt gjennomslag snart, sier leder av fagpolitisk avdeling i Forskerforbundet Bjørn T. Berg.

– Det er veldig bra at Forskerforbundet har fått fullt medhold fra Arbeidsdepartementet i det første punktet. Det skulle bare mangle, sier forsker Sigrunn Eliassen, som er representant for de midlertidig ansatte i universitetsstyret ved Universitetet i Bergen.

Tre problemer
Forskerforbundet har bedt Arbeidsdepartementet om at NAV rydder opp i tre forhold:

* At doktorgradskandidater behandles som ordinære studenter ved at de får åtte ukers karantene etter endt doktorgrad før de får rett til dagpenger.

* At arbeidssøkere nektes rett til dagpenger dersom de jobber med doktorgraden på fritiden.

* At doktorgradskandidater nektes dagpenger i seks uker i forbindelse med forberedelse til disputas.

Arbeidsdepartementet ga delvis støtte til de to siste punktene.

Individuell vurdering
Når det gjelder det andre punktet mener departementet at det kan være tilfeller der arbeidssøker som jobber med doktorgraden på fritiden, har rett til dagpenger. Departementet ber derfor NAV undersøke om det gis god nok individuell vurdering i slike saker.

– Når det gjelder individuell vurdering ser det også ut til at man har kommet dit man vil. Her trenger man ikke en regelendring, men en praksisendring. Det er jo ikke meningen at Nav skal subsidiere doktorgraden. I tillegg, hvis man får en utsklidning her, finnes det også en mulighet for institusjonen til å gi oppgaver som er uhåndterlige innen fristen, sier Eliassen.

Men i enkelte tilfeller kan doktorgradskandidatene være reelle arbeidssøkere. For eksempel hvis de innser at de ikke klarer å bli ferdige innen rimelig tid og må finne en annen jobb i en periode, ifølge Eliassen.

Disputasventing
Det siste punktet gjelder at doktorgradsstipendiater får karantene i seks uker før disputas fordi Nav mener at denne tiden går med til forberedelser, det vil si studier. Forskerforbundet mener derimot at denne tiden burde være forkortet til to uker. Arbeidsdepartementet instruerer Nav til å ta et møte med Forskerforbundet for å komme frem til en løsning.

– Det ser ut som det springende punktet er karantenetiden før disputasen. Fra man leverer oppgaven til man får disputert, må man regne med å vente i ti uker. Men man trenger kun to til tre uker til å forberede prøveforelesning og disputas. Mange går ut i annen jobb i denne perioden. Det er derfor bra hvis man får redusert karantenetiden fra dagens seks uker, sier Eliassen.


Powered by Labrador CMS