Opptaksrammen for året er 3951 studieplasser. Så langt, er det 4534 studenter på campus.

Sånn traff fakultetene med overbookingen

Publisert

Er det trangere enn normalt i auditoriet denne høsten? Her er svaret.

Onsdag ble Utdanningsutvalget ved UiB presentert for ferske tall for hvor treffsikker fakultetene har vært med årets overbooking.

— Tallene viser at UiB helt klart bommer, mener studentleder Håkon Randgaard Mikalsen.

Flere tilbud enn plasser
15. april hadde UiB nesten 10 000 førsteprioritetssøkere. Det ble sendt ut vel 8100 tilbud om plass som student på UiB. Det er langt flere tilbud enn det faktisk er plasser. Dette kalles overbooking, som betyr at fakultetene av erfaring vet at endel ikke møter opp, eller slutter kort tid etter immatrikulering.

For eksempel: 153 studenter møtte i høst opp til de 140 plassene som ble tilbudt på psykologistudiet. På andre studieprogram på andre fakulteter, møtte færre studenter enn det var plasser - til tross for overbooking. På Humanistisk fakultet møtte 175 masterstudenter opp til 249 plasser.

Studenter kritiske til overbooking
Studentorganisasjoner har vært kritisk til at universitetene overbooker, og mener det fører til overfylte auditorier, dårligere studiehverdag og studentvelferd. Universitetene forsvarer seg med at dette er en metode for å utnytte kapasiteten og studierammene best mulig.

Men det fordrer at man treffer nærmest mulig rammen for antall studieplasser.

— Endret studentadferd
Opptaksrammen for året er 3951 studieplasser. Så langt er det 4534 studenter på campus.

UiB sendte ut 300 flere tilbud enn i 2015. Det betyr at UiB i år har bommet noe med overbookingen. Det er flere studenter på campus i oktober, enn fakultetene trodde det ville være.

Det bekrefter viserektor for utdanning - Oddrun Samdal.

— Vi har observert en endring i studentadferden i år. Det har vært en høyere ja-andel (Studenter som takker ja til studieplass på UiB. journ. anm.) enn tidligere år. Det gjelder særlig på profesjonsstudier, som farmasi, odontologi og tannpleie. Det har også vært en høyere ja-prosent på lektorutdanningene.

Antatt førstesemesterfrafall er på omkring 14 prosent, som i stor grad vil balansere overbookingen. Hvis årets høstsemester blir som tidligere høstsemestre.

Ingen vesentlige konsekvenser
Også makrofaktorer i samfunnet kan være med å forklare endringene. I en tid med mange pessimistiske nyhetsoppslag om dårligere tider, kan forklare hvorfor flere velger høyere studier for å stille sterkere på fremtidens arbeidsmarked, tenker Samdal. Det samme gjelder orienteringen mot profesjonsutdanninger.

Viserektoren tror ikke overbookingen vil få vesentlige konsekvenser for studiehverdagen: Det skal være beredskap på fakultetene for å håndtere flere studenter enn beregnet. Rektoratet har ikke mottatt klager fra studenter.

Antar flere slutter
Samdal antar at det erfaringsvise frafallet i løpet av førstesemesteret vil sørge for en bedre balanse mellom antall studenter og studieplasser. Det vites sikkert først over nyttår.

— UiB bommer
— Studentparlamentet mener at fokuset burde ligge på kvaliteten i utdanningen. Overbooking svekker kvaliteten.

Håkon Randgaard Mikalsen er leder av Studentparlamentet på UiB.

— Det er synd hvis fakultetene spekulerer i frafallet på denne måten. Jeg vil tro at det går utover studentenes første måte med høyere utdanning, preget av fulle lesesaler og forelesningsrom. Spesielt i eksamensperiodene kan det være vanskelig å finne seg en leseplass.

Signalene fra studentutvalgene på de forskjellige fakultetene forteller at lesesalsplasser er mangelvare, ifølge studentlederen. Det kan være et symptom på overbooking, tror han. 

Powered by Labrador CMS