Collage: Skeivt arkiv.

Streit lansering av Skeivt arkiv

Publisert

Gratulasjonene stod i kø da Skeivt arkiv offisielt ble åpnet onsdag. Se videoen av seansen her.

Det er det første og eneste arkivet i Norden av dette slaget.  Det er skeive og personlige historier fra tiår med homokamp.

– Vi jobber med ekstern finansiering nå, sa primus motor og initiativtaker, Tone Hellesund under åpningen onsdag.

Nå må det arbeides for å finne ekstern finansiering for å videreutvikle og tilrettelegge mer av materialet som allerede finnes i råform, og ytterligere arkivmateriale som er ventet inn til prosjektet, nå som Skeivt arkiv er blitt gjort kjent gjennom oppslag i blant annet BT og NRK – og i På Høyden.

Det er Fritt ord, Riksarkivet, Norsk kulturråd og UiB som har finansiert Skeivt arkiv i oppstartsfasen. Skeivt arkiv har fått hjelp fra Byarkivet i Bergen til å ordne og registrere materialet. Normalt er det det Fylkesarkivaren som tar hånd om personlige arkiver her i landet. Fylkesarkivar i Hordaland, Anne Aune, har vært konsultert i prosjektet. Diamanten i samlingen – Kim Frieles personlige arkiv – inneholder også lyd og bilder som trenger å digitaliseres for å bli allment tilgjengelig.

Hele arkivet kan nemlig aksesseres via skeivtarkiv.no. Dette blir inngangen til det meste av materialet  - om man ikke trenger tilgang til originalene. Arkivet har også en vitenskapelig side. Historikere og andre vil få tilgang til Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket.

Tre personer jobber i dag med å gjøre tilgjengelig arkivet. Prosjektleder er Runar Jordåen.

Dette er i høyeste grad en <<working process>>. Noe av materialet er nå tilgjengelig – blant annet personlige og organisasjoners arkiver, <<skeive historier>> fra homobevegelsen, intervjuer med viktige personer i bevegelsens historie (pågående), digitaliserte bøker og tidsskrifter, og <<Skeivopedia>>. 

Powered by Labrador CMS