Tre kvinner og tre menn stiller til val. Øvste rad frå venstre: Marius Prytz, Eline Aresdatter Haakestad og Katja Løvik. Nedste rad frå venstre: Vegard Fosso Smievoll, Johanne Vaagland og Erlend Søbye Grønvold.

Desse studentane vil inn i universitetsstyret

Publisert

Seks UiB-studentar kjempar om to plassar i universitetsstyret. Finn ut kva kandidatane brenn for her.

Tysdag starta studentvalet ved Universitet i Bergen. No skal representantar til Studentparlamentet og universitetsstyret veljast. 

Det er seks studentar som ønsker ein plass i universitetsstyret det komande året: Det er Erlend Søbye GrønvoldMarius PrytzVegard Fosso SmievollKatja LøvikEline Aresdatter Haakestad og Johanne Vaagland, som stiller til gjenval.

Dei to studentrepresentantane i universitetsstyret skal vera av ulike kjønn, ein må difor stemma to gonger ved valet. Valperioden er fram til 5. april.

Blant sakene dei vil jobba for er rettferdig sensur, meir forsking i studia og større satsing på fornybar energi. Forslag om gratis nettaviser gjennom Eduroam og kortreiste vegetarsnittar på universitetsstyremøta er også på bordet. Les meir om kva kandidatane står for her: 

Katja Løvik

– Mitt navn er Katja, jeg er 21 år og medisinstudent på tredjeåret. Jeg er født og oppvokst i Bergen, og har bodd her hele mitt liv, bortsett fra et lite ekskursjonsår i hovedstaden. Ved siden av studiet jobber jeg som redaktør for Hordaland legeforenings tidsskrift Paraplyen, og som barista på Godt Brød. Fra høsten av er jeg så heldig at jeg skal få forske på subaraknoidalblødning på heltid - en alvorlig form for hjerneslag. Det tror jeg blir veldig spennende.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

På bakgrunn av dette er saken om mer forskning inn i studiet en av de viktigste for meg. Det å få innblikk i hvordan studiefeltet hele tiden utvikler seg ved at dyktige forskere kartlegger ny informasjon har åpnet en ny verden for meg. Dette gjelder så mange studieretninger, og jeg synes pensumlistene i alle fag burde inkludere mer forskning enn de stort sett gjør på UiB. På medisin er vi også privilegert med en god del praksis i løpet av studiet, og dette ønsker jeg at alle studenter skal få muligheten til. 

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Mesteparten av mine dager går med til nettopp å være student ved universitetet. Det er veldig mye bra med vårt universitet, men også ting som kan forbedres. Med god erfaring fra styrearbeid og en manglende frykt for å stikke nesen frem er jeg ikke redd for å fremme perspektiver fra et fakultet som sjelden er representert i universitetsstyret. Det vil være meg en stor ære og glede å få representere alle UiB-studenter det kommende året. 

Eline Aresdatter Haakestad

– Jeg heter Eline Aresdatter Haakestad, er 22 år, og kommer fra Lofoten. Jeg studerer det tverrfaglige studiet Miljø- og ressursfag. Tidligere har jeg sittet i Grønn Liste i Studentparlamentet og vært med som studentrepresentant i Utdanningsutvalget. I tillegg har jeg en del organisatorisk erfaring fra andre organisasjoner.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

Etter at jeg kom til Bergen og begynte å studere har jeg interessert meg spesielt i klima- og miljøproblemer og hvordan man skal bruke den kunnskapen man har til å endre politikk, holdninger og handlinger. Jeg ønsker å arbeide for at Universitetet i Bergen blir et nullutslippsuniversitet, blant annet ved å trekke sine investeringer i fossil industri, bruke mindre energi til oppvarming o.l. i bygg, få utslippsfri bilpark, og flere andre tiltak. I tillegg er jeg veldig opptatt av at UiB må få flere gode, tverrfaglige utdanningstilbud. Mitt studie tar ikke opp studenter lengre, og akkurat nå kan derfor ikke UiB tilby noen tverrfaglige bachelorgrader for studenter uten realfagskomptetanse. Det er for dårlig, og det vil jeg gjøre noe med! Sist, men ikke minst, er jeg skikkelig glad i vegetarmat, så jeg vil veldig gjerne at snittene på universitetsstyremøtene skal være veggis, helst også kortreist. 

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Jeg tror utdannelsen min gir en stor fordel. Jeg har fått et tverrfaglig perspektiv på klima- og miljøproblemer, som jeg håper å kunne bruke til noe konkret i universitetsstyret. Siden jeg går et tverrfaglig studie har jeg også peil på hvordan den tverrfaglige utdanninga på UiB oppleves for studenter. Alle har selvsagt ikke samme oppfattelsen som meg, men jeg tror jeg kan bidra til å bedre den tverrfaglige utdanninga på grunn av mine opplevelser. I tillegg har jeg vært med i studentpolitikken før, og jeg har annen organisatorisk erfaring. Jeg har sitti mye i møter og lest masse sakspapirer de siste tre årene for å si det sånn, og det er nok en fordel.

Johanne Vaagland

– Jeg er 26 år og tar en mastergrad i administrasjon og organisasjonsvitenskap. Jeg har vært aktiv i studentpolitikken i snart 4 år, blant annet som leder av Studentparlamentet ved UiB og sentralstyret i Norsk Studentorganisasjon. Nå sitter jeg i universitetsstyret, og stiller til gjenvalg.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

Jeg vil trekke frem to saker som er viktig for meg: mer praksis i studiet og universitetets samfunnsansvar.

Som student på administrasjon og organisasjonsvitenskap har jeg kjent på det å være usikker på egen kompetanse og hvorvidt jeg kommer til å få jobb etter endt studie. Å få muligheten til å møte arbeidslivet i løpet av studiene er viktig for å få testet kunnskapen sin i praksis og bli mer bevisst på kompetansen man opparbeider seg i løpet av studiet. Derfor vil jeg jobbe for at det opprettes flere praksisemner ved UiB. I tillegg vil jeg jobbe for at UiB er bevisst sitt samfunnsansvar, og det kan UiB gjøre ved å ivareta etiske og miljømessige hensyn både i driften av universitetet, men også i samarbeid med andre aktører.

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Som leder av Studentparlamentet, og nå som medlem av universitetsstyret, har jeg i flere år vært med på å fremme viktige saker for studentene. Vervene jeg har hatt har gitt meg mye erfaring og god kjennskap til sentrale prosesser på UiB, og hvordan UiB driftes og organiseres. Dermed kjenner jeg også godt til hvordan man best kan få gjennomslag for de sakene som er viktig for studentene. Vervet er et av de tyngste en kan ha som student på universitetet, og da er kunnskap og erfaring viktig. 

Vegard Fosso Smievoll

– Mitt navn er Vegard Fosso Smievoll. Jeg er 22 år, kommer fra Bergen og studerer jus ved Det juridiske fakultet på andre året. Før jeg starter på jusstudiet tjenestegjorde jeg ett år i Hæren som Bataljonstillitsvalgt for soldatene i Stridstrenbataljonen i det kalde Bardufoss. Ved siden av jusstudiet er jeg leder i Juridisk Studentutvalg og var i fjor med på å starte holdningskampanjen mot karakterpress Jusspust. Jeg har også erfaring fra Raftostiftelsens studentgruppe.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

En av de viktigste sakene for meg er mer praksis i studiet. Dette er generelt etterspurt i høyere utdanning, men særlig etterspurt ved Det juridiske fakultet. Jeg tror praksis vil bidra til å øke motivasjonen og hindre frafall ved at studentene får innblikk i hva slags yrkesmuligheter som finnes etter endt studium. Videre er tettere oppfølging fra vitenskapelig ansatte viktig for meg, og jeg ønsker også å fortsatte den gode satsingen på formidling som er i gang ved UiB. Til sist vil jeg jobbe for gratis tilgang til nettaviser gjennom Eduroam til alle studenter. En opplyst studentmasse har aldri vært viktigere.

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Gjennom halvannet år i Juridisk Studentutvalg og som tidligere studentrepresentant i Studieutvalget ved Det juridiske fakultet har jeg fått god innsikt i hva som rører seg ved UiB. Dessuten kommer jeg fra et fakultet som sjeldent er representert i universitetsstyret, og jeg tror litt andre synspunkter er sunt for styringen av UiB. Vi er i tillegg partipolitisk uavhengige, og vårt eneste mål er å sette studenten i fokus og ønsker å favne om hele studentmassen.

Erlend Søbye Grønvold

Jeg heter Erlend Søbye Grønvold, er 22 år gammel og studerer lektorutdanning med master i fremmedspråk på HF. Fra før har jeg en bachelorgrad i sammenliknende politikk fra SV. Jeg har en god og variert bakgrunn og i løpet av studietida mi i Bergen vært engasjert i både samfunnsengasjerte og politiske organisasjoner, men også mer sosialt retta organisasjoner. Jeg sitter nå i min andre periode for Grønn liste i Studentparlamentet, og har i tillegg blitt valgt som studenttillitsvalgt i en del andre styrer og utvalg.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

Jeg har, sammen med Eline Haakestad, valgt å gå til valg på slagordet «klima først», fordi vi mener at UiB må ta sitt samfunnsansvar på alvor, og satse mer på fornybar energi og tiltak for å redusere karbonavtrykket. UiB må trekke sine investeringer i fossil energi og igangsette energieffektiviseringstiltak i bygg og bilpark. I tillegg vil vi at UiB skal ha økt fokus på tverrfaglig utdanning og forskning, fordi dette er helt nødvendig for å finne løsninger på dagens og framtidas utfordringer. Vi er også veldig engasjert i utveksling og mener UiB må gi studentene bedre informasjon og oppfølging.

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Jeg har lang og bred erfaring fra utdanningssektoren, gjennom snart fire år som student på UiB. Ett av disse årene var jeg på utveksling i Konstanz (Tyskland), og jeg har på den måten personlig erfaring med å være utvekslingsstudent. I tillegg har jeg fått god innsikt i de prosessene UiB er inne i nå, som medlem av Utdanningsutvalget og forskjellige strategiske styrer/styringsgrupper. En annen viktig erfaringskilde er Studentparlamentet, der jeg gjennom to år har fått oppleve hvilke saker studentene er opptatte av, både når det gjelder utdannings- og velferdspolitikk. Min varierte organisasjonsbakgrunn bidrar også mye til dette. Godt valg!

Marius Prytz

– Jeg er 24 år, studerer profesjonsstudiet i psykologi og har vært aktiv i studentpolitikken i tre år. Jeg har erfaring fra fakultetsstyret ved Det psykologiske fakultet og har vært redaktør i Katarsis. Nå er jeg leder for Sosialdemokratisk liste i Studentparlamentet og sitter min andre periode her. Jeg sitter også i Likestillingskomiteen ved UiB og Velferdstinget.

– Kva for sak(er) er det du brenn ekstra mykje for, og som du vil jobba for om du blir valt inn i styret?

Saker jeg brenner spesielt for er en rettferdig sensur og merittering av undervisning. Gjennom hele min studietid har jeg engasjert meg for en rettferdig sensur. Det skal ikke være opp til tilfeldigheter hvilken karakter man får, men være basert på gode og tydelige sensorveiledninger. Arbeidet med å få disse på plass er noe jeg vil jobbe for i universitetsstyret. 

UiB har i dag mange gode undervisere. Samtidig er det tydelig at mye undervisning kunne vært mer variert, engasjerende og rettet opp mot det studenten skal vurderes på. Ansatte som satser på undervisning bør belønnes for deres arbeid. Derfor ønsker jeg meg en ordning for merittering av god undervisning.

– Kva gjer deg eigna til å sitta i UiB sitt styre?

Gjennom de siste tre årene har jeg viet mye tid for å gjøre studentene ved UiB sin hverdag bedre. Jeg kan vise til gjennomslag i Studentparlamentet, som for eksempel en tydeligere forpliktelse rundt sensorveiledninger og at student- og emneevalueringer i større grad må fange opp studentenes meninger. Det krever engasjement og kunnskap for å sitte i universitetsstyret. Dette har jeg allerede vist å ha gjennom tidligere og nåværende verv - samtidig som jeg har hatt fulle studier. Jeg vil være en tydelig og uredd stemme for studentenes interesser i universitetsstyret.

Powered by Labrador CMS