Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Seks av ti bergensstudenter har treningskort på SiB. Treningsviljen er langt fra like stor blant de ansatte.
– Jeg skjønner godt at de ansatte ikke er så interessert i å møte studentene sine på trening. Snittalderen på SiB er lav. Dessuten er det smekkfullt fra 15-tiden på ettermiddagen, sier journalistikkstudent Charlotte Karlsen (22).
– Jeg har faktisk møtt en av foreleserne mine på SiB en gang. Han så ikke i så verst form ut, skyter treningsvenninne og folkehelsestudent Helene Nes (22) inn.
15 000 av byens 26 000 studenter har nå treningsavtale hos Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Bergensstudentene bruker treningskortet sitt dobbelt så ofte som snittnordmannen.
Kanskje føler seg litt for voksne for studentanlegg
Ivrigst i Norge
– Nærmere 60 prosent av studentene er kunder hos oss. Vi ligger høyest i Norge, det er det ingen tvil om, sier leder for SiB Idrett Bård Johansen.
SiB er ikke like imponert over interessen hos de 3500 universitetsansatte.
– Litt over 600 ansatte har avtale med oss og det er ikke all verden. Vi vet at en god del ansatte velger å trene på kommersielle sentre fordi de kanskje føler seg litt for voksne til å gå på studentanlegg. Men vi ser at de som først begynner å trene hos oss er lojale.
Prøver å rekruttere flere
– Hva kan dere gjøre for å få flere ansatte til å trene på SiB?
– Mange vet ikke at vi har fått et mye bedre tilbud de siste årene. Vi har fullsortiment-sentre, klatrevegger og svømmebasseng og tilbyr avtalegiro eller halvtårs medlemskort, sier Johansen.
SiB har seks treningssentre fordelt på Fantoft, Årstad, NHH og Bergen sentrum (se faktaboks). Prisen for å trene er 990 kroner i halvåret for studenter, 1190 for ansatte.
– For studenter ligger vi lavt i pris sammenlignet med kommersielle sentre, men i forhold til eksterne kunder er vi litt dyrere. Sistnevnte gruppe utgjør bare noen få hundre medlemmer fordelt på uteksaminerte studenter som fortsetter å trene, naboer til sentrene våre og den vanlige mannen i gata, som vi også holder åpent for på fire av senterne, sier idrettssjefen.
Thomas Pettersen (25) fullførte Bergen Maritime skole for tre år siden, og jobber nå som styrmann på båt, men fortsetter å betale treningsmedlemsskap på SiB. - Prisen er bra, det samme er utstyret, og jeg prøver å få trent fem ganger i uken. Foto: Eivind A. Pettersen
Det er ikke så mange billigsentre i sentrum at de utgjør noe stor konkurrent for oss
Utstyret slites raskt
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at åtte av ti nordmenn trener minst én gang i uken. SiBs medlemmer trener mellom tre og fire ganger ukentlig. Tredemøllene på SiB slites tre ganger raskere enn på et kommersielt senter.
– Har åpningen av nye billigsentre i sentrum stjålet medlemmer fra SiB?
– Medlemsmassen vår ligger høyt og stabilt sammenlignet med i fjor. Vi har merket en utflating, og har fått iTrain (2) og Nr1Fitness (4) i Bergen, men fortsatt er det ikke så mange billigsentre i sentrum at de utgjør noe stor konkurrent for oss. Det har sikkert vært noen studenter som prøver å trene andre steder, men de kommer gjerne tilbake til oss, sier Johansen.
– SiB sentrum planlegges nedlagt 1. juni 2014, men vi arbeider med å skaffe erstatningslokaler fra samme tidspunkt.
Tall fra SiB viser at 94 prosent av studentene trener på deres egne sentre, fem prosent på kommersielle anlegg og én prosent i kommunale anlegg. Sistnevnte er studenter som er tilknyttet ordinære idrettslag, Boblen undervannsrugby eller BSI volleyball.
I tillegg kommer alle dem som ikke har medlemsskap noe sted, men trener gratis utendørs.