UiB-rektor Dag Rune Olsen har boblene klare og ønsker å satse på god samarbeid, selv om han lar Havforskningsinstituttet ta seg av feiringen. Foto: Njord V. Svendsen

Tapte det marine slaget – tar regningen for sjampanjen

Publisert

UiB-rektor, Dag Rune Olsen, fikk ikke julepresangen han ønsket seg. – Nå synes jeg han bør invitere oss på sjampanjefrokost, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.

Festen begynte på Media City, da stortingspolitikerne, eller tre striler, som Helge Andre Njåstad (FrP) uttrykte det, sendte flaggene til topps på Nordnes med beskjeden om at Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal samlokaliseres på Dokken i Bergen.

Med det punkterte de samtidig Universitetet i Bergens (UiB) og GC Riebers  kamp for å sikre en marin gigantklynge på Marineholmen.

– Jeg har to flaggstenger, fortalte Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet.

Den ene er visstnok til «villflagging», den andre regner hun som mer offisiell. Nå blir det ingen flagg på halv, bare på hel stang, bekrefter hun. Nå går begge til topps.

Dypest vann

Gleden stakk dypt nok til å fortøye selv de største forskningsfartøyene under pressekonferansen torsdag.

– Nå blir det plass til alt vi kan ønske oss. Båter, promenade, ja, kanskje kan også Akvariet i Bergen få plass, sa Rogne, muligens noe overivrig.

På Nygårdshøyden, og Marineholmen, var stemningen mer å ligne med svart hav.

– Det er ingen hemmelighet at vi har argumentert for en samlokalisering mellom HI, Fiskeridirektoratet, UiB og aktuelt næringsliv på Marineholmen. Det gjorde vi fordi vi ønsket å få til en så stor klynge som mulig, sa UiB-rektor Dag Rune Olsen til På Høyden.

Han holdt seg mest på kontoret onsdag.

Forspilt «knøtaplass»

Mens Statsbygg og politikerne har ruget på konklusjonen, har frontene mellom HI og UiB fremstått som steile. Sissel Rogne, østlendingen, fikk skryt for klar bergensk tale den ene dagen, da hun erklærte at det ikke var aktuelt å flytte inn på noen «knøtaplass» (les: Marineholmen) mellom to broer. Neste dag fikk hun kjeft for å være useriøs. UiBs sjefslobbyist, Rune Indrøy, mente det ville være å «forspille en historisk mulighet» om ikke valget falt på Marineholmen.

Det hjalp ikke.

– Tomtevalget gir en stor mulighet til å utvikle forskningssamarbeidet. Dette er en fantastisk julepresang. Det er en god dag for studentene, forskerne, Bergen og Norge, sa Rogne torsdag.

I en pressemelding pekte UiB-rektoren på at UiB, som det eneste universitetet i verden, nylig ble tildelt ansvaret for bærekraftmål nummer 14 av FN – det som handler om livet under vann.

Ikke bærekraftmonopol

Men Sissel Rogne vil ikke være med på at dette er et ansvar man kan påberope seg «ansvar for»

– Ingen kan påberope seg dette ansvaret eksklusivt. Alle forskere har ansvar for å bidra til bærekraftmålene, vi lever etter det, sa Rogne.

I gledesrusen på Media City kunne ikke Havforskningsdirektøren, sekundert av Ruth Grung (Ap) fra Hordalandsbenken på Stortinget, helt dy seg. De mente at, egentlig, har Dag Rune Olsen og UiB fått forskningsklyngen de ønsket seg. UiB har argumentert med at avstanden til forskningsmiljøene til UiB blir for stor med en lokalisering på Dokken.

– Det tar 45 minutter å kjøre gjennom Silicon Valley. Nå blir det 1000 meter mellom Havforskningsinstituttet og Marineholmen, sa Rogne.

Muligens fungerer denne betraktningen best som salt i såret på Muséplass.

På spørsmål fra På Høyden om hvordan Rogne nå så for seg hvordan den muligens noe surnede stemningen nå skulle søtes opp, var svaret: sjampanjefrokost.

– Inviterer du Olsen, da?

– Siden det var vi som inviterte på frokost sist (uten sjampanje, red.merkn.), synes jeg kanskje Dag Rune bør invitere nå. De har jo så fine lokaler.

Sprudlende framtid

Dag Rune Olsen sprudlet nok litt mindre enn normalt denne desemberdagen. Han var likevel langt fra fremmed for tanken. Rektoren er rask med å understreke at nå skal de gå inn for best mulig samarbeid.

En best mulig start kan bli felles bobler, tidlig på dagen.

– Det som er en hemmelighet, er at Sissel Rogne ikke pleier å spise noe særlig når vi har frokostmøter – det er litt for tidlig på dag for henne. Det kan tenkes at hun har et annet forhold til sjampanje klokken 8.30, og det er jeg villig til å teste ut.

Sissel Rogne kunne juble sammen med politikerne og Fiskeridirektoratet. Foto: Njord V. Svendsen
Powered by Labrador CMS